Главна / Друштво / Почела акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска

Почела акција бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска

Удружење за борбу против дијабетеса “Слатко срце” , данас је почело спровођење акције бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска а уједно врши и упис нових чланова у њихово удружење.

Ова акција започета је данас у Грачаници, и трајаће до 4. маја. Поред Грачанице,акција ће бити настављена и у Лапљем Селу, Ливађу, Доњој Гуштерици, Добротину, Лепини и Угљару.

Бојан Мирковић, председник удружења “Слатко срце” каже да је изненађен великим одазивом грађана.
“Скоро сваки други пролазник је стао на нашем пункту да би проверио ниво шећера у крви и свој крвни притисак. Неколико њих је открило да има дијабетес, а ми смо их упутили да се јаве код наших ендокринолога у болници у Лапљем Селу, где ће даље добити савете од наших доктора и професора”.
Када је у питању дијабетес, статистика на централном Косову је јако сурова.
“Подаци из 2017 године показали су да у нашем подручју има око 2000 дијабетичара, то је цифра која је премашила наша очекивања. Очекивали смо много мању цифру, а нажалост међу тим људима има доста омладине и доста деце” , рекао је Мирковић.

Грађани кажу да им овакве акције доста значе и да их треба спроводити чешће. Наредна акција се планира 14. новембра, када је светски дан борбе против дијабетеса.

Чланови овог удружења кажу да планирају обилазак школа и јавних институција где ће одржати предавања како би подигли свест грађана о дијабетесу, и докажу да “дијабетес није баук” али и да спрече “епидемију” ове болести.

У оквиру ове акције у петак у Дому културе “Грачаница” биће одржано стручно предавање професора Приштинског Универзитета са тренутним седиштем у Косовској Митровици.

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …