Главна / Вести / Косово и Метохија / Експертска помоћ при изради нацрта Статута Заједнице српских општина 

Експертска помоћ при изради нацрта Статута Заједнице српских општина 

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас са градоначелницима општина са севера и деканом Правног факултета универзитета у Приштини са привременим седиштем у КМ и договорено је да те општине, као и Правни факултет, ангажују своје правне стручњаке како би пружили експертску помоћ при изради нацрта Статута Заједнице српских општина.

Договорена је и материјално-техничка подршка општина Управљачком тиму, у смислу обезбеђивања просторија, канцеларијске опреме и других средстава за рад.

Састанак је одржан у складу са Делокругом и мандатом Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина, којим је предвиђено да постојеће административне структуре у четири општине на северу пружају подршку Управљачком тиму.

На састанку је договорено да те општине, као и Правни факултет, ангажују своје правне стручњаке како би пружили експертску помоћ при изради нацрта Статута Заједнице српских општина, а договорена је и материјално-техничка подршка општина Управљачком тиму, у смислу обезбеђивања просторија, канцеларијске опреме и других средстава за рад.

Управљачки тим је данас одржао и први састанак са правним стручњацима за област локалне самоуправе које су делегирале четири општине са севера и Правни факултет у Косовској Митровици.

На састанку је било речи о начину рада, организацији и другим стручним питањима у вези са израдом нацрта Статута Заједнице српских општина.

Управљачки тим ће свој рад заснивати искључиво на договорима постигнутим током бриселског дијалога Београда и Приштине, уз уважавање Европске повеље о локалној самоуправи и других демократских европских принципа и вредности у овој области.

У складу са дефинисаним делокругом и мандатом рада, Управљачки тим ће се у даљем раду консултовати и са представницима ОЕБС-а, као и надлежном инстанцом институција у Приштини, наведено је у саопштењу које је потписала координатор Управљачког тима та успостављање заједнице српских општина Винка Радосављевић.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …