Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати

Вучић: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Москви да ће Русија недвосмислено и јасно изнети своје ставове по питању Косова и Метохије.

“Без Русије, без сагласности Москве је немогуће, што је веома важно и што сам рекао Путину, да се добије било какво решење”, рекао је Вучић након састанка са председником Русије.

Додао је да ће Русија у том смислу веома пратити садржаје наших разговора и свега што се збива и правовремено реаговати и на одређен начин који не значи директне преговоре, јер их, каже Вучић, водимо под окриљем ЕУ

“Али на веома активан и суштински начин учествоваће у праћењу комплетног процеса и односа Београда и Приштине. Посебно утицаја међународног фактора на то питање”, објаснио је Вучић у изјави новинарима српских медија који су пратили његову посету Москви.

Рекао је да је са Путином имао веома дуг, отворен и искрен разговор.

“Председник Русије је имао стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије о нашем кључном проблему, а то је КиМ. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине и односима унутар међународне заједнице. Наши ставови се у многоме поклапају”, констатовао је председник.

Изразио је захвалност Руској Федерацији и председнику лично за подршку коју је пружао Србији и указао на то шта је то што ће се догађати у наредном периоду.

“Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање и подоштавање, потпуно рушење међународног права. Ми овде нисмо иступали на начин да било коме претимо. Замолили смо Путина да нам као једна од најважнијих и најмоћнијих светсих сила у УН и другим организацијама помогне по питању решавања косовско-метохијског проблема”, рекао је Вучић.

Казао је да знамо да је компромис оно што желимо, али је изразио и своју личну скепсу уз наду да ћемо завршити ствари, зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а да су још мање спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова.

“Мислим да смо се у томе добро разумели са председником Путином”, рекао је Вучић.

Иѕвор: РТС

 

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …