Главна / Друштво / Судимац: Обиман посао за Општинску катастарску канцеларију

Судимац: Обиман посао за Општинску катастарску канцеларију

Општинска катастарска канцеларија свакодневно прима многобројне захтеве различитог типа од  мештана Општине Грачаница. Према речима директора Општинске катастарске канцеларије Небојше Судимца недостаци у овом одељењу су првенствено стручни кадар, за који каже да је проблем и осталих одељења која функционишу у систему Општине Грачаница, дозволе за системски рад, нерешени предмети који се односе на друштвену својину, неевидентирана експропријација као и нерешени имовинско правни односи грађана.

“Неки моји службеници нису имали дозволе за системски рад. Ради се о специфичним дозволама потребним за рад у катастарском систему. Навео бих и да је током 2013. године извршена примопредаја списа од општина Косове Поље, Липљан и Приштина, у којој су од оснивања општине Грачаница потпали под њену надлежност, али примопредајом, евиденција списа није извршена па сада не знамо шта је тада све предато. Још један од проблема су предмети друштвене својине који су нерешени, као и неевидентиране експропријације и нерешени имовинско правни односи наших грађана”,навео је Судимац.

Судимац је гостујући у Дневнику Телевизије Грачаница навео и да је својим доласком на место директора Општинске катастарске канцеларије затекао стручан, радан кадар али је истакао да се ради под великим притиском.

“Посебно бих издвојио да сам својим доласком на ову функцију затекао стручан и веома радан кадар, али ради се под великим притиском. Истакао бих и  да је Косовској катастарској агенцији упућен захтев за дозволе за сертификовање лица која су одговорна за рад у одељењу. Добили смо позитиван одговор и један број лица је добио обуку, на чему сам захвалан. Председник општине је упутио захтев Министарству финансија који се односи на повећање броја запослених у нашој локалној самоуправи. Ја сам као директор катастра издао налог својим сарадницима да изврше упис експропријисане имовине почев од 2012. до данашњег дана. Спорни предмети који су јако битни се решавају веома споро, и за поједине је потребно и до два сата пуне пажње свих запослених у одељењу”, истакао је Судимац.

Гостујући у Дневнику Телевизиије Грачаница, Небојша Судимац је такође истакао да се ова служба свакодневно бави локалним мештанима и решавањем проблема на које они наилазе приликом предавања захтева различитих намена.

“Првенствено бих објаснио термин “правни основ”, тј начин на који је неко лице стекло право на непокретну имовину, било да је стан или земљиште и то је углавном уговор о купопродаји, уговор о поклону, размени, решење о наслеђивању. Оно што је битно код свих наведених ставки је да мештани који желе да остваре неки захтев морају имати сву валидну документацију, што подразумева уредно оверене копије од стране суда или нотара. Такође, оно са чим се јако често суочавамо јесу непотпуна документација и подаци”, рекао је Судимац.

Општинска катастарска канцеларија према евиденцији службеника и статистичким подацима у просеку месечно добија 870 захтева, односно 39 захтева по дану, а према речима директора катастра Општине Грачаница Небојше Судимца за половину захтева је, да би се квалитетно обрадили,  потребно најмање сат времена.

Check Also

Недеља Црвеног крста у Грачаници

Сходно епидемиолошким мерама организација Црвеног крста Грачаница започела је обележавање недеље ове најстарије хуманитарне организације. …