Главна / Вести / Косово и Метохија / Омбудсман на Косову у Отвореном студију Радио Грачанице о поштовању људских права

Омбудсман на Косову у Отвореном студију Радио Грачанице о поштовању људских права

Колико се поштују људска права је питање о ком треба расправљати много и веома дуго, али оно што ја, као заштитник грађана могу да кажем је да систем на Косову за поштовање права ствара проблеме и чињеница је да ми на Косову имамо много проблема у систему, али се ми не бавимо системом него проблемима и то је један од водећих проблема који за ових 18 година нисмо успели да решимо, истакао је гостујућу у Отовреном студију Радио Грачанице Омбудсман на Косову Хиљми Јашари.

„Многи грађани Косова, без обзира на њихову припадност имају проблеме са суђењима у разумном року, због чега долазе код заштитника грађана за помоћ. Ми пуних 18 година кажемо да имамо проблеме јер судски процеси дуго трају. Оптимални рок за судске процесе на Косову је 8 и по година,  а знамо да је нормалан просечан рок до 8 година. Ми стално указујемо да је то кршење људских права и да треба да се скрати тај рок, али пуних 18 година нема ниједног корака који би побољшао ово стање, а то је један од проблема“, истакао је Омбудсман.

Када је непоштовање двојезичности на Косову у питању Омбудсман је истакао да многе битне институције  не поштују ову одлуку јер на Косову не постоји санкционисање власти.

„Пре неког времена, имали смо извештај баш због тога, где смо упутили критике и дали препоруке да сва документа за јавно мњење треба да се објаве на оба језика, јер је то уставна и законска обавеза. Али постоји један дефект, што ми називамо поново наш систем с обзиром да се никад не санкционише Влада или власт за кршење људских права. На другој страни постоји стандард, на пример: ако је грађанин починио саобраћајни прекршај и прошао на црвено, њему се одмах изриче казна коју мора да плати, али када власт крши људско право онда нема никакве санкције. Институција заштитника грађана тражи, према овим стандардима, да и власт сноси одговорност и да грађанину треба да надокнади штету ако се установи да је дошло до кршења људских права“.

Омудсман је навео да када се на Косову крше људска права, доноси се само једна одлука којом се потврђује да је дошло до кршења људских права и том одлуком се сматра да је процес закључен, али стандарди се испуњавају тек онда када се оштећеном надокнади штета.

Поред осталих проблема и непоштовања људских права када је српска заједница у питању, узурпирана имовина је само још један у низу.

„Ја, као заштитник грађана послао сам прошле године наше препоруке за продужетак рока о примени закона који гарантује право на својину, који је подржан од стране Скупштине Косова са циљем да се сви ови проблеми о бесправној узурпацији имовине реше. Тачно је да је велики број оваквих случајева у тужилаштву и у судском систему и видели смо недостатке како у полицији тако и у тужилаштву у начину третирања и зато смо упутили конкретне препоруке, јер не могу стално полиција и тужилаштво да буду по страни када се установи да је било случајева узурпације имовине. Из тог разлога једина могућност тужилаштва и полиције је да узурпирану имовину сматрају кривичним делом и да омогуће спровођење санкција“, нагласио је Обудсман.

Институција Омбудсмана се бави људским правима и слободом грађана на Косову, а оно што је карактеристично за ову институцију, за разлику од других, је чињеница да има неометан и неограничен приступ свим институцијама на Косову 24 сата, као и документима од јавног значаја. Заштитник грађана има канцеларије на терену, које су отворене сваког дана. Постоји централна канцеларија у Приштини и 4 регионалне канцеларије у Призрену, Пећи, Митровици и Гњилану, као и подканцеларије у Северном делу Митровице, Грачаници, Урошевцу и Ђаковици.

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …