Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Хитно спречити угрожавање Високих Дечана

Ђурић: Хитно спречити угрожавање Високих Дечана

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да Србија захтева од међународних институција на Косову и Метохији да хитно спрече противзаконито и антицивилизацијско угрожавање манастира Високи Дечани, изградњом магистралног пута у непосредној близини тог српског средњовековног бисера.

“Ова ситуација објашњава зашто су Високи Дечани на листи угрожене светске културне баштине и од кога су угрожени”, навео је Ђурић у реаговању достављеном Тањугу.

Према његовим речима, међународна заједница дужна је да спречи идеолошке следбенике Енвера Хоџе и Љавдрима Мухаџерија у вандалском уништавању онога што није само српски и хришћански бисер, већ баштина читавог човечанства.

“И многи Албанци су кроз историју гајили поштовање према тој Немањићкој задужбини, али испоставља се да су поједини њихови потомци регресирали у културном и цивилизацијском смислу”, оценио је Ђурић.

Истакао је да ће Србија оне који угрожавају српску баштину на Косову и Метохији третирати као непријатеље културе, хришћанске цивилизације и српских националних интереса.

Епархија рашко-призренска СПЦ саопштила је раније данас, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика Унеска на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима тог тела УН.

Извор: ТВ МОСТ

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …