Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Тражимо да КФОР успостави безбедосни амбијент за Србе на КиМ

Ђурић: Тражимо да КФОР успостави безбедосни амбијент за Србе на КиМ

Поводом данашњег напада на Србе повратнике у Петричу код Клине директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је од Кфора да успостави безбедносни амбијент за Србе на КиМ, а од међународних институција да поврате владавину права у покрајини.

“Тражимо да КФОР успостави безбедосни амбијент за Србе на Косову и Метохији, да међународне институције поврате владавину права у нашој покрајини, јер је ово насиље очигледно организовано, систематско, има за циљ да застраши и протера преостале Србе на Косову и Метохији.  Важно је рећи да овај напад има више елемената, ово је напад на Србе повратнике, на једну православну светињу, на верски празник, са циљем да се онемогући повратак и са циљем да се застраши српски народ на Косову и Метохији и натера да оде одатле “, истакао је Ђурић.

Он је нагласио да ово није наивна ситуација, “имамо и повређене, имамо људе који су нападнути, само зато што су дошли да пресеку славски колач и сете се својих предака и размишљају о својој будућности на КиМ, угрожен им је физички интегритет и преко овога не сме олако да се пређе”.

Ђурић је упитао чему служе хиљаде војника КФОР-а, чему служе хиљаде међународних службеника и чиновника, ако нису у стању да омогуће да неколико десетина сељана, мештана, слободних грађана посете своје разрушене светиње и своје куће. Он је нагласио да им се већ деценију и по онемогућава да обрађују своју земљу и да обнове своје куће.

Ђурић се осврнуо и на напад на амбуланту у Сувом Долу код Косовске Митровице.

“У истом дану напад на цркву и напад на амбуланту и повређени. Шта још треба да се деси да би КФОР радио нешто и да би међународна мисија реаговала?”, реаговао је Ђурић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …