Главна / Вести / Косово и Метохија / Да ли су Косово и Метохија за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје?

Да ли су Косово и Метохија за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје?

Срби на Космету немају адекватну безбедност коју су дужни да им обезбеде представници локалних институција и међународних мировних мисија, рекао је за Радио-телевизију Војводине директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Сви они су јуче заказали, каже Ђурић, осврћући се на напад Албанаца камењем на Србе повратнике приликом посете Цркви Свете Тројице у Петричу. Троје Срба је повређено, од којих један теже.

“Србима на Косову и Метохији је послата једна изузетно лоша порука – да њихова безбедност јесте угрожена. И ту се не ради само о два или три изолована инцидента. Ради се о једној кампањи која траје месецима, у којој се пљачкају српска домаћинства, одводи стока, нападају напуштене куће, повратницима забрањује да обиђу своја огњишта”, каже Ђурић.

Он наводи да то ни на који начин не побољшава повезивање теме безбедности Срба на Косову и Метохији, са темом дијалога Београда и Приштине.

“Безбедност мора да буде светиња и неупитна и ништа и нико не сме да је доводи у питање. Срби на Косову и Метохији ни било ко други, нема намеру, нити могућност да разговара под притиском, уценама или било каквим обликом насиља. Једини пут за постизање договора и напретка у разговорима је за преговарачким столом, а не са каменом у руци или са прстом на обарачу”, истиче Ђурић.

Извор: РТВ Војводина

Check Also

“СВЕ ШТО САМ САЊАО И ОЧЕKИВАО – ТО СЕ ОСТВАРИЛО”! Срећа и радост у породици Здравковић због чувене хармонике – немерљива!

Пословна сарадња или пријатељство – линија је понекад заиста танка, али када се споји и …