Главна / Вести / Косово и Метохија / Албанци напали локалног свештеника у Жачу

Албанци напали локалног свештеника у Жачу

Група Албанаца пресрела је и напала возило православног свештеника Стевана Марковића, у селу Жач, на путу за Осојане код Истока.

Отац Стеван Марковић је испричао РТС-у да је у јутарњим сатима пре подне, колима, са женом и децом, наишао на блокаду пута, коју су му поставили чланови албанске породице Кељменди.

“У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био потпупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како бисмо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу”, навео је отац Стеван.

Каже да су му поломили стакло на аутомобилу, а када су жена и деца вриснули у плач, онда је кренуо да заобиђе блокаду на путу.

Чуо је да један од окупљених Албанаца виче “калаш, калаш”, (скраћеница за аутоматску пушку) и да је други отрчао према кући.

Свештеник је успео да заобиђе комби на путу и стигне до седишта парохије у Осојану, одакле је позвао полицију.

Полиција је узела изјаве од њега и окупљених Албанаца, али свештеник Марковић не зна шта је даље предузела.

Свештеник Марковић је у понедељак служио на темељима порушене цркве у селу Петрич, када је група Албанаца напала окупљене Србе. Тада су од напада каменицама повређене три особе.

Стеван Марковић је свештеник у Осојану, које је највеће повратничко место у општинама Исток и Клина.

Истовремено, Епархија је најоштрије осудила најновију серију инцидената, који указују на вишеструко погоршање безбедносне ситуације у којој живи српски народ са својом Црквом на Косову и Метохији.

Тим поводом Епархија је позвала надлежне институције на Косову и Метохији да поштују постојеће законе и зауставе ескалацију етничког насиља и нетолеранције.

“Кршење верских права, посебно православних Срба на Косову и Метохији верификовано је и најновијим извесстајем Стејт Департмента о верским слободама, где се наводи онемогућавање слободног приступа верницима појединим објектима и указује на често кршење постојећих закона који регулишу права СПЦ и невећинских заједница на овом простору”, поручује се у саопштењу.

Извор: РТС

Check Also

Манифестација “Дани јоргована” у недељу у Брњаку

Под покровитељством Канцеларије за КиМ и Општине Зубин Поток, Дом културе Стари Колашин  организује традиционалну …