Главна / Вести / Косово и Метохија / Костић: Србе ће након избора представљати поштени људи

Костић: Србе ће након избора представљати поштени људи

Vladeta-KosticНачелник Косовског округа Владета Костић најављује од данас састанке с политичким странкама, угледним људима и организацијама у тражењу најбољих кадрова за заједничку српску листу за новембарске изборе и обећава да ће Србе убудуће у институцијама на Косову представљати поштени људи, “без путера на глави”.

Учешће на локалним изборима, заједничка листа која ће бити регистворана код Централне изборне комисије у Приштини, за све то, каже Костић, Срби су добили подршку од врха државе, што је потрвђено на састанку с предсeдником Томиславом Николићем у понедељак у Београду.

У интервјуу Тањугу Костић наводи да ће се о томе под којим именом ће се појавити заједничка листа одлучивати у наредним данима уз консултацију са директором Канцеларије за Косово и Метохију и представницима у Београду, а с обзиром на кратке рокове за предају листа, поменуо је и могућност продужења.
“Имамо информације да рок за регистрацију може бити мало померен, а то ћемо знати после састанка премијера Дачића и Тачија 27. августа у Бриселу. Али и ако се то не деси, ми смо већ доста тога урадили и неће бити никаквих проблема. Имамо квалитетне кандидате за градоначелнике и то у договору с нашим коалиционим партнерима и свима који ће учествовати у српској грађанској иницијативи”, каже Костић, наводећи као партнере пре свега СНС и СПС, али и све друге политичке странке опозиције у Србији.

И конкретна имена кандидата биће усаглашена у консултацијама с државним врхом и Канцеларијом за КиМ, додаје Костић, уверен да ће они имати слуха да саслушају предлоге Срба са Косова.

То уверење он заснива на чињеници да је Канцеларија, како каже, од самог почетка присутна свуда на терену на Косову што, примећује, раније није био случај с Министарством за КиМ.

Костић наводи и да се никако неће сложити да процес формирања заједнице српских општина након избора води Слободан Петровић (лидер СЛС и министар за локалну самоуправу косовској влади), јер, како каже, после избора треба да добијемо поштене и доследне представнике.
“Управо због тога ми и позивамо Србе на Косову да изађу на изборе, да добијамо нову српску политичку елиту, а не људе с путером на глави. Наши људи који ће бити на листима и који ће водити општине неће никада бити уцењивани од било кога. Због тога ће Срби са пуним моралом и инетелектуалним капацитетима учествовати на изборима и тако ћемо добити поштене и крајње доследне представнике Срба који ће водити Заједницу српских општина, али сигурно и дефинитивно без Слободана Петровића”.

О могућности стварања коалиција с албанским партијама које ће сигурно учествовати на изборима у општинама са српском већином, Костић каже да је демократско право свакога да учествује на изборима што ће, зависно од резултата, вероватно довести до такве сарадње.
“Али и ми ћемо учествовати на изборима у свим општинама где већину чине Албанци и тамо ћемо такође након изборних резултата бити део власти уз договоре и коалиције које се могу реализовати као на пример у општинама Пећ, Обилић, Ораховац, Сува Река”, додао је Костић.

Упитан да процени исход избора у шест општина јужно од Ибра, Костић је рекао да је уверен да ће њихови кандидати победити и имати већину одборника и зато је позвао сународнике са севера Косова да изађу на изборе, “јер смо заједно са њима много јачи и на овим изборима и у процесима који нас очекују”.

Извор: Тањуг

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …