Главна / Вести / Косово и Метохија / “Није важно место разговора о КиМ, већ садржај предлога”

“Није важно место разговора о КиМ, већ садржај предлога”

Председник Србије Александар Вучић истакао је да није важно место где би се одржала конференција о решењу за КиМ, већ садржај предлога, те је изразио уверење да ће притисак на власти у Србији расти у наредном периоду.

Александар Вучић је, одговарајући на молбу новинара да прокоментарише наводе да ће се косовски чвор расплести организовањем међународне конференције “Рамбује 2”, рекао да није битно да ли је Рамбује 2 или 5, већ да је важна суштина.

“Мене интересују суштина и резултат. Да ли се прави конференција у балској дворани или обичној сали, испред на путу – мени је потпуно свеједно. Желимо да видимо решење, а да Србија хоће и може да га прихвати, сачува образ, да се народ не осећа пониженим, зна да има будућност, и пре свега да Србима на КиМ буду загарантовани будућност, мир и безбедност, али и заштите интереси Србије. Када то будемо видели могу да закажу конференцију где год хоће, у Лос Анђелесу или Токију, или било где другде”, нагласио је председник.

Вучић је после обиласка реновиране ученичке собе, читаонице и осталих просторија Интерната Војне гимназије у Београду, рекао да није важно место већ садржај предлога.

“Оно што сам до сада добијао као идеје нисам био задовољан, па нисам ни коментарисао у јавности. Имао сам довољно храбрости да их одбијем у разговору са саговорницима”, објаснио је.

Вучић је, на констатацију да ће Немачка имати тврђи став по питању размене територија него САД, рекао да не коментарише ставове појединих земаља.

“Знам колико сам тешких разговора имао са Американцима и Немцима, а неће бити ништа лакше у будућности”, рекао је председник Србије.

“Бићемо под великим притисцима” 

Председник Вучић је изразио уверење да ће у наредном периоду постојати бројни притисци на нашу земљу и народ јер знају да је суштина у одлуци Србије.

“Ми ћемо бити под великим притисцима. Они који желе на различите начине да Србију сломе покушаваће да то ураде изнутра, да ослабе нашу преговарачку позицију, да покажу шта су све у стању да ураде”, објаснио је Вучић.

Како је рекао, док су српска влада и председник снажни тешко је вршити тако велики утицај или било какав значајнији притисак на одлуке које можемо да доносимо.

“Зато је важно вршити стални притисак. Зато смо слушали приче да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен новинар, а имамо пет земаља у којима су убијени новинари од тада и нико да каже ‘извини’. Код нас је најозбиљнији напад на новинаре био напад на новинаре Пинка Горадну Узелац и Мару Драговић, а напали су их батинаши и сецикесе Двери и других организација. То је једна у низу милионских лажи просипане на дневном нивоу управо да се смањи углед Србије у свету”, навео је Вучић.

Председник Србије је у разговору са новинарима рекао и да се у Србији неће на силу долазити на власт, као и да свако има право да протестује – али у складу са законом. Оценио је да су протести због цене бензина политички организовани.

Извор: РТС

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …