Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Приштина не спроводи договор о правосуђу

Селаковић: Приштина не спроводи договор о правосуђу

selakovicМинистар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да су преговори са Приштином можда и највише застали када су у питању правосудне теме, да је Београд испунио преузете обавезе, а друга страна, која је “рачунала на све само не на то да Србија прихвати договор”, сада стоји у месту.

“Имамо у Приштини закон о амнестији који је требало да буде донет још половином јуна” и који је у међувремену донет, али који још није ступио на снагу, док се у међувремену дешава да наше људе хапсе за она дела која су обухваћена том амнестијом”, рекао је Селаковић гостујући на ТВ Пинк.

Селаковић сматра да то ствара још дубљи јаз и још веће неповерење између Срба и Албанаца и да је питање како ће даље тећи преговори када је у питању реализација преузетих обавеза.

Он је рекао да су преговори застали онога тренутка када је Република Србија за себе преузете обавезе испунила у датом року, пропратила их потребном документацијом и понашањем на терену.

“То је довело приштинску страну у један ћорсокак”, оценио је Селаковић.

Министар прадве је рекао да је, неколико месеци након вођења главних преговора, закључивања споразума, његова политичка оцена да је супротна страна рачунала на све, само не на то да Срби и Србија привхате овај договор.

“Сада када смо прихватили тај договор и када показујемо да смо доследни, да се држимо преузетих обавеза и дате речи, сада друга страна стоји”, рекао је Селаковић.

Рекао је да “Србија у тој области (правосуђа) никако неће ићи испод онога што не може пружи пуне гаранције заштите права наших држављана, дакле, српског народа и оних који нису припадници српског народа, а лојални су Републици Србији на терену”.

“Суштина реструктурирања тог правосуђа на терену јесте да Срби имају ефективно правосуђе, коме ће моћи да верују, у коме ће моћи да заштите своја права, која ће имати ефективну власт на терену, што на жалост, данас наше правосуђе на Косову и Метохији нема”, нагласио је Селаковић.

Извор: РТС

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …