Главна / Друштво / Република Српска дочекује 900 деце са КиМ 

Република Српска дочекује 900 деце са КиМ 

Седми пројекат“Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ реализује се од 16 до 23.јуна 2018.године.

Данас у 13 часова 900 српске деце у пратњи око 80 професора и наставника са читавог Косова и Метохије стиже у Вишеград.

Организатор централног дочека је Одбор за помоћ Косову и Метохији из РС и општина Вишеград која је и покровитељ дочека.

На дочеку уз пригодан културно-уметнички програм госте са Космета поздравити ће: Милорад Арлов председник Одбора, Дане Малешевић министар просвете и културе у влади Републике Српске, Младен Ђуревић начелник општине Вишеград и Жељко Јовић заменик директора канцеларије за КиМ владе Србије. На дочеку ће бити угледне званице и 19 делегација градова и општина домаћина које прихварају децу са Косова и Метохије.

Дочеку ће присуствовати начелник Митровичког округа Васо Јелић, председници општина Косовска Митровица и Звечан: Александар Спирић и Иван Тодосијевић, делегација српске амбасаде из Сарајева и делегација министарства просвете Србије.

Око 900 деце и 80 професора и наставника из око 50 српских основних школа из свих српских општина Косова и Метохије: Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Вучитрна, Србице, Пећи, Клине, Обилића, Косова Поља, Грачанице, Липљана, Штрпца, Новог Брда, Гњилана, Витине и Косовске Каменице биће гости својим вршњацима широм Републике Српске.

Репубика Српска широм ће отворити своја врата драгим гостима у: Бања Луци, Приједору, Новом Граду, Градишци, Прњавору, Челинцу, Добоју, Теслићу,Дервенти, Модрићи, Броду, Шамцу, Броду, Хан Пијеску, Палама, Источном Новом Срајеву, Вишеграду и Требињу.

Ово је до сада најмасовнији пројекат који ће повезати многе породице, децу, основне школе, локалне заједнице Републике Српске и Косова и Метохије. Деци и свим гостима са Космета покушаћемо бити добри домаћини и пружити слободу коју многи немају на Косову и Метохији. Великом броју деце са Космета је први пут да излазе са Космета.

Организацијом нашег Одбора од 2012.године и овим седмим пројектом до сада ће у Републици Српској са читавог КиМ боравити по седам дана око 3 500 деце у пратњи око 300 просветних радника.

Министарство просвете и културе Републике Српске припремило је поклоне за све ученике са Косова и Метохије. Седми пројекат подржали: преко 800 породица РС, локалне заједнице домаћини, многе основне школе РС, министарство просвете и културе, породице омладине и спорта у влади Републике Српске, Електропривреда и ЈУ Шуме РС, Бањи „Врућица“ Теслић ,Канцеларија за Косово и Метохију владе Србије и Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону владе Србије.

Нашим гостима желимо срећан долазак и седмодневни боравак у Републици Српској, наводи се у саопштењу Одбора за помоћ Србима на КиМ из Бања Луке.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Грађанима Србије од данас отворене границе ЕУ

Србија се од данас и званично налази на листи земља за које се укидају рестрикције …