Главна / Вести / Косово и Метохија / Коха: Омбудсман истражује да ли је Тачи прекршио Устав 

Коха: Омбудсман истражује да ли је Тачи прекршио Устав 

Косовски омбудсман покренуо је истрагу о томе да ли је Хашим Тачи прекршио Устав, пошто ни три месеца после истека мандата досадашњим члановима Централне изборне комисије (ЦИК), новим члановима нису додељени мандати, пренела је Коха диторе.

Омбудсман је одлуку о покретању истраге донео на основу жалбе која указује на последице блокирања рада ЦИК-а.

По наводима листа, иницијатива за отварање истраге није дошла са централног нивоа, већ из општине која се сматрала упориштем Демократске партије Косова на чијем је Тачи челу скоро 20 година.

Тачи се у међувремену обратио косовском Уставном суду са захтевом да добије интерпретацију у вези са бројем чланова ЦИК-а које треба да предложи сваки политички субјекат са албанском већином.

У случају да омбудсман утврди да постоје основе да је председник прекршио Устав, обраћа се Уставном суду са захтевом да та инстанца утврди да ли је било кршења Устава.

Уставни суд практично не функционише од 15. јуна због чињенице да косовска скупштина није успела да изабере тројицу судија из редова албанске већине. Суд тренутно има само шест од девет судија, а за одлучивање је потребан кворум од најмање седам судија.

Извор: Бета

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …