Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић:У Брисел идемо да се боримо за Србију

Ђурић:У Брисел идемо да се боримо за Србију

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да Либерија није прва земља која је повукла признање косовске независности и да има све више земаља које признају позицију Србије. Поручује да они који мисле да могу Србију притисцима да доведу у слабији положај, у томе неће успети.

Марко Ђурић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а поводом ноте Либерије о повлачењу признања косовске независности, да је важно што Србија наставља да се бори за своје позиције.

“Ово није прва земља која је повукла признање косовске независности, то је већ учинило неколико земаља у низу и има све више земаља које признају позицију Србије”, каже Марко Ђурић.

Коментаришући изјаву косовског министра спољних послова Беџета Пацолија да Либерија није повукла признање независности Косова, Ђурић истиче да је косовска страна навикла да обмањује јавност.

“Пацоли је рекао и да се чуо са владом Либерије, а њихов министар је пред камерама рекао да је Либерија повукла признање”, додаје Ђурић.

Истиче да смо пре 10 година имали на десетине земаља које су признавале косовску независност као и ћутање тадашње српске дипломатије.

“Када је држава обновила контакте и познанства, имамо повлачење признања и труд је дао резултате”, напомиње Ђурић.

Каже да делегација Србије, предвођена председником Вучићем, у Брисел иде да се бори за Србију.

“Ја сваког тамо могу да погледам у очи, али не знам могу ли они у нас да гледају на једнак начин. Да будем потпуно искрен, не очекујем ништа од разговора. Они нису спремни ни за компромис, ни за дијалог и нема разлога да нешто посебно и очекујем. Председник Вучић је синоћ разговарао са представницима ЕУ и поручио је јасно да, ако су ставови Приштине као што причају Тачи, Хоџај о остали, онда нема сврхе да се на тај начин разговара”, додаје Ђурић.

Поручује да они који мисле да могу Србију притисцима да доведу у слабији положај, у томе неће успети.

“Сви притисци могу да имају контра ефекат, разговарамо са циљем да се нађу решења, али нећемо пристати да се на уштрб земље нешто уради”, истиче Марко Ђурић.

Каже да жели да теме у Бриселу буду примена споразума о ЗСО, о будућности и како правити мир и боље односе.

Истиче да су изјаве Азема Власија наручен напад на српску страну.

“Он кад каже да трагови о убиству Оливера Ивановића воде ка Београду, а они воде истрагу и ништа нису нашли и хоће да окриви Србију, то у преводу значи да хоће и Русију да окриви за то. Реч је о људима који контролишу истрагу и никакве резултате нису дали, а пред преговоре хоће да изврше притисак на Србију”, закључује Ђурић.

Извор: РТС

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …