Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Међународне организације да предузму кораке у циљу решавања проблема расељених

Канцеларија за КиМ: Међународне организације да предузму кораке у циљу решавања проблема расељених

Међународне организације чији је посао да олакшају повратак интерно расељених лица са Косова и Метохије на њихова предратна огњишта заказале су у сваком смислу, и нема те фалсификоване статистике и методологије којом се та чињеница може прикрити – каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Канцеларија за Косово и Метохију, када упозорава на нерешено питање интерно расељених лица из наше јужне покрајине, служи се јединим релевантним, званичним подацима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Комесаријат је марта 2000. године, у сарадњи са Високим комесаријатом Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), организовао попис интерно расељених лица са Косова и Метохије, када је регистровано 187.129 лица, а у периоду од 2000. до 2005. године са Косова и Метохије дошло је још више од 20.000 лица.

Број интерно расељених са Косова и Метохије у централној Србији је крајем 2005. године дакле био 209.021, што нас, када урачунамо интерно расељене привремено смештене на самом Косову и Метохији у срединама са српском већином, доводи до броја који премашује 220.000 интерно расељених са Косова и Метохије које је Република Србија збринула.

Тренутан број интерно расељених са Косова и Метохије на територији централне Србије је, према евиденцији Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, 201.047 лица.

Позивамо и Приштину и међународне организације које желе да прикрију стваран број интерно расељених са Косова и Метохије да, уместо што маскирају лоше резултате и неуспех у решавању једне од највећих хуманитарних катастрофа у новијој европској историји, коначно предузму кораке како би се у интересу правде и хуманости овај проблем решио.

Check Also

Осуђена посланица покрета Самоопредељења у Призрену

Основни суд у Призрену осудио је посланицу владајућег покрета Самоопредељење у косовској скупштини Јетмире Вранези …