Главна / Вести / Косово и Метохија / Управљачки тим за успостављање ЗСО: Размењена мишљења о повратку расељених

Управљачки тим за успостављање ЗСО: Размењена мишљења о повратку расељених

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас са потпредседником владе и министром за заједнице и повратак у оставци Далибором Јевтићем, са којим су размењена мишљења о начину на који питање повратка расељених и унапређења услова њиховог живота треба да буде третирано у нацрту статута Заједнице.
Чланови Управљачког тима истакли су да ће тој теми бити дат приоритетан значај, будући да је један од циљева Заједнице српских општина, према договорима постигнутим у Бриселу, усвајање мера ради побољшања услова живота повратника.
Заједница српских општина би, како је констатовано, да би испунила тај задатак морала да буде саговорник међународних организација у области повратка расељених на територију Заједнице, али и да има могућност да сарађује и пружа помоћ повратничким насељима која се налазе ван Заједнице.
Заједница би такође, према мишљењу Управљачког тима, требало да има и кључну улогу када је реч о изради, одобравању и реализацији пројеката изградње насеља и стамбених јединица за повратнике.
На састанку је било речи о оствареном степену повратка расељених Срба и другог неалбанског становништва на Косово и Метохију и констатовано да би ангажовањем Заједнице српских општина могли бити створени бољи услови за одржив повратак.
Управљачки тим је захвалио потпредседнику Јевтићу, али и министру администрације локалне самоуправе у оставци Ивану Тодосијевићу, на томе што су обезбедили подршку владе процесу израде нацрта статута Заједнице српских општина.

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …