Главна / Култура / Збирка поезије “Свесно из несвести” Виктора Поповића промовисана у Грачаници

Збирка поезије “Свесно из несвести” Виктора Поповића промовисана у Грачаници

У пуној Галерији Дома културе у Грачаници, Виктор Поповић представио је другу збирку поезије под називом “Свесно из несвести”.  По његовим речима, ова збирка представља скуп осећања категоријски организованих по одређеним областима.

– Када причамо о друштвеним околностима, романтичарском погледу на ствари, земљи у којој живимо и ситуацију у којој живимо. Да свега тога нема били би другачији као људи. То је једноставно рефлексија мог живота и неких наших осећања. Ова поезија јесте бунтовна и крајње различита. Моје песме јесу бунт против нечега што је по мени поетски талог, моје песме су и нека врста самокритике када причамо о критичком погледу на политику и људе који се баве политиком. Ова поезија, у неком смислу и јесте критика, та критика треба да постоји, па макар и кроз поезију. Критика ће остати као сведок времена и неких друштвених околности у којима живимо –  рекао је на пронмоцији, обраћајуће се присутнима Виктор Поповић.

Поезија Виктора Поповића сажета у овој књизи подељена је у неколико поглавља која се односе на актуелну друштвено-политичку ситуацију, живот, а могло би се рећи да је велику пажњу привукла љубавна поезија које у овој књизи такође има.

Рецензент књиге Александар Дунђерин нагласио је да је у последње време мало поезије, а и мало људи који посећују промоције књига поезије, па је самим тим изразио и чуђење великог броја посетилаца промоцији ове збирке.

– Занимљиво је што се на овом поднебљу појављују млађи аутори који потпуно другачије гледају на стварност. Виктор Поповић је потекао одавде, у његовој поезији итекако може да се осети дух десетерца, може да се осети та тема која је стална, враћање на неку нашу јуначку прошлост. Има тих елемената у поезији Виктора Поповића, али генерално она је ослобођена те традиције. Виктор не жели да експериминтише са језиком, да иде у те неке играрије, у постмодернизам, не жели да се башкари тим неким неодређеним метафорама – рекао је о Викторовој поезији Александар Дунђерин

О збирци песама Виктора Поповића говорио је и директор Дома културе Живојин Ракочевић.

– Има једна уводна реченица која у збирци каже “Испричаћу вам причу о свом животу”, свако прича причу о свом животу, али је само ретки причају у стиховима. Само та категорија људи се суочава са тим да свој живот, своју интиму, свој бил и своју приватност да другима. То није нимало лак посао и лака одлука. Ова збирка је наставак претходне Виокторове књиге, тог начина певања, те поетике, јер он од тога не одустаје. Зна да је то његово поље и на том пољу он има обрачун и са временом и са собом. Различитим животним стањима и опредељењима, он се различито односи и према сопственој породици. Завет останка код на се често везује за велике теме, а завет останка код Виктора је породична ствар, лична ствар. То је ствар најдубљег односа међуљудског и нема ту велике теме Косовског боја, епских прича. То је његова лична ствар – нагласио је на промоцији Живојин Ракочевић.

Стихове Виктора Поповића читала је глумица Милица Мандић, уз пратњу гитариста Петра и Николе. За све окупљене посетиоце ове лепе књижевне вечери, представљање ове књиге било је прави књижевни доживљај, а аутор збирке песама је и сам окупљенима прочитао једну песму.

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …