Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Србија своје жртве неће заборавити

Брнабић: Србија своје жртве неће заборавити

Поводом двадесете годишњице отмице рудара копа Белаћевац на КиМ, чија судбина још није расветљена, премијерка поручила да Србија своје жртве неће заборавити.

“Данас са великом тугом, на двадесету годишњицу отмице српских рудара копа Белећевац на Косову и Метохији, сећамо се свих недужних жртава сукоба у нашој јужној покрајини. Судбине отетих радника Електропривреде Србије до данас нису расветљене”, изјавила је Ана Брнабић за Танјуг.

Она је истакла да нас то подсећа и на обавезу да будемо доследни у борби за истину о српским жртвама на Косову и Метохији. Навела је да се према подацима владине Комисије за нестала лица, око 570 људи српске националности на Косову и Метохији и даље води као нестало.

“Породице несталих заслужују да сазнају истину о својим најмилијима, који су завршили као жртве отмице у својим домовима или радним местима”, истакла је премијерка. Према њеним речима, сећање на жртве је одраз самопоштовања једног зрелог друштва и пијетета према онима који су недужно страдали.

Брнабић је рекла да представници државе учествују у обележавању годишњица свих масовних злочина и комеморацијама посвећеним погинулима и несталима на Косову и Метохији, као што је 10. јун, Дан косметских жртава, 18. јул, када је убијено и отето око стотину људи у Ораховцу и околини, 17. март, дан великог погрома над Србима на Косову и Метохији, и како је рекла, “нажалост, многобројним другим датумима који нас подсећају на страдања Срба”.

“Важно је овом приликом још једном нагласити да се на Косову и Метохији систематски спречава откривање масовних гробница са жртвама злочина албанских екстремиста. Уместо да добијемо истину о несталима, суочени смо са појачаним притисцима и све учесталијим нападима на српско становништво, повратнике, ходочаснике, свештенике, чак и жене и децу”, указала је премијерка и истакла да се само у последњих месец и по дана догодило петнаестак таквих инцидената.

Она је рекла и да ће Србија, у сарадњи и комуникацији са међународним партнерима, знати да заштити своје грађане на Косову и Метохији.

“Србија поштује међународно право и правду. Ми желимо компромис у решавању косовско-метохијског питања и помирење у региону, а наше жртве нећемо заборавити”, поручила је Брнабић.

Извор: Танјуг

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …