Главна / Вести / Косово и Метохија / Kозарев: Србија неће одустати од борбе за истину о несталима

Kозарев: Србија неће одустати од борбе за истину о несталима

Заменик директора Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Душан Kозарев данас jе у Kосовскоj Mитровици, на обележавању две децениjе од отмице деветорице радника копа Белаћевац, поручио да Србиjа никада неће одустати од борбе за истину о несталим Србима на Kосову и Mетохиjи.
Kозарев jе подсетио да jе реч о првом масовном злочину над Србима у освит рата на Kосову и Mетохиjи, и да jе њиме наjављена голгота српског народа у покраjини.Судбина несталих рудара на угљенокопу Белаћевац није расветљена ни након две деценије, током које су породице упорно трагале за истином.
„Наш понос, вредни и марљиви људи, отети су у миру 22. јуна 1998. године. Сва трагања и напори породица да се дође до истине остају без резултата. Оправдана сумња да постоји масовна гробница на локацији Жиливоде и да је ту вечно пребивалиште многих насилно отетих , нестаје у ватри подметнутој 2012. године“, рекла је Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ.
На листи несталих на Косову и Метохији од 1998.године налази се још 572 лица, а међу њима и девет белаћевачких рудара. Представници Комисије за нестала лица, заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију, несебично се дају у жељи да жртве добију заслужено место, а њихове породице истину о њиховом страдању.
„Многе ствари не зависе од нас, нисмо сами у овом процесу, немамо ту моћ да бисмо можда све то на најбржи и најлакши начин, првенствено због породица, све то завршили. Ускраћивање истине о отетим, киднапованим, је кршење људских права, а управо киднаповање је злочин за који сви починиоци морају одговарати“, истакла је Љиљана Крстић, шефица одсека Комисије за нестала лица.
„Око 570 људи, наших сународника на Косову и Метохији ,и даље се води као нестало. Тражимо истину о њима и данас и свакога дана. Белаћевац је вечни сведок истине о томе од кога се бранимо и против чега се боримо. Ако и пожелимо да заборавимо, зло проналази начин да нас подсети на своје лице и то лице смо видели у последњих месец и по дана, у барем 15 напада на наше повратнике, ходочаснике, свештенике, жене и децу. Истина о невиним жртвама је нужна, и без ње, ни истинске стабилности, ни помирења, ни поверења не може бити“, рекао је Душан Козарев.
Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев и шефица одсека Комисије за нестала лица Љиљана Крстић, на споменик „Истина“ положили су венце и одали пошту страдалима.

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …