Главна / Друштво / Свечано отворен Фестивал средњовековних вештина и заната “Shield” у Грачаници

Свечано отворен Фестивал средњовековних вештина и заната “Shield” у Грачаници

Након свечаног дефилеа кроз центар Грачанице, у фискултурној сали Основне школе Краљ Милутин у Грачаници, свечано је отворен, трећи по реду, Фестивал средњовековних вештина и заната “Shield”. Упркос лошим временским условима, учесници и организатори на челу са Удружењем Ред змаја и Туристичком организацијом Грачанице, припремили су програм са борбама за све посетиоце прве вечери фестивала.

Покровитељи овог фестивала су општина Грачаница и Амбасада Мађарске у Приштини, док је медијски покровитељ РТВ Грачаница.

По речима Бобана Петровића, директора Туристичке организације Грачаница, и ове године биће организоване радионице као што су ковачка, хералдичка, школа керамике и многе друге активности. У току фестивала биће организован и витешки турнир, а у суботу у 20 часова наступиће ансамбл Ренесанс.

– Ове године има укупно 80 учесника, од тога 50 је из Србије, а остали су из Мађарске. Више од десетак удружења дошло је из централне Србије, а удружење Ред змаја је домаћин целокупне манифестације. Ово удружење броји више од двадесет чланова и исто толико волонтера. Отприлике исти број учесника био је и на прошлогодишљем фестивалу – каже Бобан Петровић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић свечано је прогласио почетак Фестивала. Том приликом организатори су му даровали мач.

– Мач је симбол правде и храбрости, а храброст је у овим тренуцима нашем народу прекопотребна не би ли опстали на овим просторима, као и правда која ће сигурно бити достижна. Општина Грачаница ће и даље помагати Туристичку организацију, која нас на један репрезентативан начин представља свуда – рекао је приликом отварања градоначелник Срђан Поповић.

Фестивал Шилд трајаће до недеље, када ће у 14 часова бити затварање и проглашење победника.

Check Also

Доња Брњица, увредљиви графити и псовке упућене Србима

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …