Главна / Друштво / Проглашењем победника завршен Трећи фестивал средњовековних вештина “Shield”

Проглашењем победника завршен Трећи фестивал средњовековних вештина “Shield”

Трећи фестивал средњовековних вештина и заната “Shield”, завршен је данаа у дворишту Основне школе Краљ Милутин у Грачаници. Додељене су награде и признања најбољима, најуспешнијима и највештијима, а по речима организатора, осим непланираних временских услова на отварању, све је углавном протекло у најбољем реду.

– Презадовољни смо посетом. Било је између седам и осам хиљада посетилаца. Велико интересовање публика је показала и за концерт ансамбла Ренесанс, а исто тако и за игре ватром и за борбе које смо организовали и приредили – каже директор Туристичке организација Грачанице Бобан Петровић.

Посетиоци су имали прилике да се упознају и са старим занатима у бројним радионицама. Велико интересовање владало је за ковачку радионицу, радионицу за шивење и све остале, које су реконструисане за овај догађај.

Било је и много такмичења, а за свако се одазвао велики број учесника. Оно што треба нагласити јесте да су и сви посетиоци имали прилику да се такмиче и опробају своје вештине.

– По самом завршетку овогодишњег фестивала, крећу припреме за следећу годину. Већ од септембра кренућемо са прикупљањем средстава. Бићемо и у константном контакту са амбасадама. Трудићемо се да следеће године још садржајнији програм – каже Бобан Петровић.

На самом крају додељене су награде најбољима. За освојено прво место у бацању секире признање је добио Вук Марчетић. За освојено прво место у стреличарству Нада Урошевић, а најбољи у витешким борбама био је Жарко Станић. Победник у рвању ове годинебио је Вук Лекић

Покровитељи фестивала су општина Грачаница и мађарска амбасада, док је медијски покровитељ РТВ Грачаница.

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …