Главна / Друштво / Најлепша Косовка девојка-Катарина Стајић из Г. Макреша

Најлепша Косовка девојка-Катарина Стајић из Г. Макреша

Поводом облежавања двадесетшестогодишњице Видовданских свечаности, вечерас 26. јуна традиционално је одржана манифестација „Избор најлепше Косовке девојке“.

Дефилеом од Дома културе “Грачаница” до манастирске порте започета је једна од најпосећенијих манифестација на овим просторима.

 

У оквиру ове манифестације наступала је и етно група “Извор” из Врања. Поред културно уметничких друштава наступали су и национални ансамбл народних песама и игара КиМ „Венац“.

 

На финалном избору  је учествовало 15 девојака, а титулу за најлепшу “Косовку  девојку” ове године понела је Катарина Стајић из Г. Макреша. „Први пут учествујем и ово је велико искуство. Мами је била жеља да учествујем, испунила сам јој жељу и верујем да је срећнија од мене“, рекла је Катарина.

За прву пратиљу изабрана је Милица Милић из Лепосавића, док је друга пратиља Александра Ђорђевић из Доње Гуштерице.

Видовданско песничко бденије одржаће се сутра увече од 20 сати такође у порти манастира Грачаница. Исте вечери биће додељена највиша признања Видовдана: Златни крст Кнеза Лазара, Грачаничка повеља, Кондир Косовке девојке и Перо деспота Стефана Лазаревића. Света архијерејска литургија на Видовдан 28. јуна почиње у 9 часова а парастос косовским јунацима на Газиместану у 13 сати.

Видовданске свечаности биће завршене наступом прве балетске школе у Грачаници  и луткарском представом “Буди то што јеси” у изведби Аматерског Позоришта “Јанићије Поповић” из Грачанице, у порти манастира Грачаница.

Организатор Видовданских свечаности је Дом културе “Грачаница” а покровителји Канцеларија за КиМ, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, општина Грачаница и СГ Приштина-Грачаница.

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …