Главна / Култура / Одржана најзначајнија књижевна манифестација на КиМ “Видовданско песничко бденије”

Одржана најзначајнија књижевна манифестација на КиМ “Видовданско песничко бденије”

Вечерас је у Дому културе у Грачаници одржана најзначајнија књижевна манифестација на КиМ “Видовданско песничко бденије”, на којој су наступили Симфонијски оркестар и Хор РТС-а, а додељене су и награде овогодишњим добитницима.

“Златни крст Кнеза Лазара” добио је песник из Новог Сада, Иван Негришорац, који је за програм РТВ Грачаница истакао да је ова награда за њега једна врста обавезности, која се не односи само на песништво, него подразумева нешто много више од тога.

“За мене ова награда представља и један духовни и интелектуални став, који значи пре свега, одговорност пред сопственом културом, сопственим народом и значи својеврсно евоцирање Косовског завета”, истакао је Негришорац и додао да све што се дешава на КиМ је управо у том знаку и ко то не разуме, заправо не разуме ништа од српске културе.

Негришорац је новчани део своје награде поклонио најбољој студенткињи мастер студија српске књижевности, Маријани Стојковић и Ђорђу Чукарићу, најбољем ученику завршног разреда Богословије у Призрену.

Овогодишњи добитник “Грачаничке повеље” је песник из Београда Братислав Милановић, који  је истакао да је почаствован овим признањем, јер ова награда има своју величину према ономе ко је додељује, а и према онима који су је до сад добили.

“Ову награду су до сада добила сва часна и значајна имена савремене српске књижевности, која ће остати записана, надам се, још дуго година на страницама историје српске књижевности и оставити дубок траг у овом језику”, нагласио је Милановић.

На вечерашњој манифестацији уручене су и награде “Кондир Косовке девојке” књижевници из Београда Весни Капор, као и “Перо деспота Стефана Лазаревића” песникињи из Чачка Оливери Недељковић.

“Видовданско песничко бденије” казивањем својих стихова увеличани су многобројни песници са Косова и Метохије и из централне Србије. Грачаничка публика је, као и претходних година, громогласним аплаузима поздрављала сваку композицију Симфонијског оркестра и Хора РТС-а.

“Без обзира на све проблеме и све препреке које се дешавају, овај наступ је пред крај наше сезоне, која је била изузетно напорна са много концерата. Међутим, ја се у овом тренутку не сећам ситуације да сам био испуњенији и срећнији, без обзира на величину прилике и на веома значајна признања која сам до сада добијао, као данас овде у Грачаници. Ово је једна врста привилегије за нас, да на неки начин попунимо изражену потребу овдашњег становништва јер је то наша мисија”, истакао је шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС-а, Бојан Суђић.

Овогодишњој манифестацији “Видовданско песничко бденије”, поред многобројних грађана, присуствовали су владика Теодосије, архимандрит Иларион, председник општине Грачаница Срђан Поповић, председник Одбора РС за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов, као и остали представници институција. Организатор манифестације је Дом културе Грачаница, а покровитељи су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Општина Грачаница и Скупштина града Приштине.

 

Check Also

Јевтић: За филм “Тома”, након три приказивања у Грачаници, тражи се карта више

За тренутно најактелнији филм „Тома“ у грачаничком биоскопу, и после три приказивања, тражи се карта …