Главна / Друштво / На брду Звечан постављен крст висок 6 метара

На брду Звечан постављен крст висок 6 метара

Многобројни грађани Косовске Митровице и Звечана присуствовали су Архијрејском освећењу крста који је јуче постављен на брду Звечан.

Архијрејско освећење крста обавио је владика Рашко-призренски Теодосије са свештенством уз присуство великог броја верника. Крст је постављен на висини од 650 м надморске висине испод куле где се налази црква посвећена Светом Димитрију.

„Велика благодарност свима који су се потрудили да сачине ово крсно знамење и да га изнесу и поставе на ово место. Овај крст треба да буде и нама опомена да чувамо свето Кпсово и Метохију, земљу коју нисмо ми стекли и купили него смо наследили од својих светих, од својих предака па имамо и обавезу и дужност да све што смо наследили сачувамо и да то предамо будућим поколењима“, истакао је владика Теодосије.

„На часном крсту се налази мали часни крст који је прошао страдалним путем господњим на Велики петак 2015.године, и који је освештан на светом и животворном гробу Господњем и гробу Пресвете Богородице у Светом граду Јерусалиму. У самом крсту се налази делић часнога крста на којем је разапет господ Бог, наш Исус Христос, налазе се каменчићи из свете реке Јордан из места Витавара где је крштен Христос“, рекао је Милош Видаковић из Ивањице.

Верници, не само са простора Косова и Метохије већ и из централне Србије нису крили радост и задовољство због постављања часног крста. Кажу да ће их подсећати на то да треба да буду сложни и да деле братску љубав према вери православној.

„Оно што чини српски народ срећним и радосним то су ова деца која су дошла овде и која нас подсећају и шаљу порука да треба да знамо куда их усмеравамо. Овде показујемо да треба да будемо своји на своме, да чувамо Косово и Метохију и да га поштујемо као што поштујемо овај крст“, рекао је Небојша Ристовић из Звечана.

„Симболика часног крста, овог којег смо поставили, у древном граду Звечану јесте значајна. Овај крст ће се видети са свих страна и дању и ноћу. Његов значај огледа се и у томе што је данас на овом светом месту било пуно свештеника не само Рашко-призренске епархије већ и из Чачка, Ивањице и других места“, казала је Злата Радовановић – Канцеларија за Косово и Метохију.

„Овај крст је пре свега показатељ велике слоге српског народа и ако Бог да да се оваква знамења нађу и у другим местима широм Косова и Метохије“, рекао је Душан Данић из Косовске Митровице.

Часни крст на брду Звечан висок је 6 м и тежак око 300 кг.

Извор: Тв Мост

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …