Главна / Вести / Косово и Метохија / Брисел: Гласачки листићи без обележја

Брисел: Гласачки листићи без обележја

brisel_glasanje
Илустрација

Брисел врши притисак на Приштину да одустане од штампања грба Косова на гласачким листићима за новембарске изборе, пишу Новости. То ће европски шеф дипломатије Кетрин Ештон јасно поручити и Хашиму Тачију, на новом тројном састанку у уторак сазнају „Новости“.
Премијер Ивица Дачић рекао је да је за Србију неприхватљиво да на изборном материјалу буду обележја Косова, јер то нарушава статусну неутралност Бриселског споразума.
Марко Ђурић, саветник председника Србије, каже за „Новости“ да је Бриселским споразумом недвосмислено утврђено да су избори статусно неутрални.
“Опструкције Приштине око листића долазе из страха од јачег институционалног организовања и учешћа Срба у одлучивању после избора. Зато очекујемо да ЕУ уложи свој ауторитет и обезбеди спровођење споразума”, казао је Ђурић.
Брисел улаже велике напоре да се гласање на КиМ одржи и због тога се, у кабинету Ештонове размишља да ЕУ, први пут у својој историји, надгледа једне националне изборе.
Целе протекле недеље на Косову је боравила делегација ЕУ, из Одељења за демократску подршку и изборе, која је анализирала стање на терену и разговарала са свим релевантним политичким субјектима.
То је за „Новости“ потврђено и у Канцеларији ЕУ на Косову.
“Од резултата њихове мисије зависиће и дефинитивна одлука да ли ће ЕУ надгледати косовске изборе. У том случају, ОЕБС ће бити задужен за њихову организацију, а ми искључиво за мониторинг”, речено је у овој канцеларији.
Коначан дизајн гласачких листића требало би да буде утврђен на састанку Дачића и Тачија са Ештоновом. Београд ће инсистирати да на листићу буду само називи изборних листа учесника, без икаквих печата и грбова.
У Централној изборној комисији Косова кажу да ће изглед листића бити познат тек следеће недеље, након састанка у Бриселу.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …