Главна / Вести / Косово и Метохија / КПС преузео улогу обезбеђивања Пећке Патријаршије

КПС преузео улогу обезбеђивања Пећке Патријаршије

pecka_patrijarsijaШеф посебне јединице косовске полиције за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа на Косову и Метохији Дражо Божовић изјавио је данас да је косовска полиција од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.

Косовска полиција преузла је од Кфора улогу обезбеђења Пећке Патријаршије, тако да међународни војници на Косову обезбеђују још једино манастир Високи Дечани, рекао је Божовић Тањугу.

Он је прецизирао да су припадници косовске полиције – јединице за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа, пре недељу дана у потпуности од Кфора преузели улогу обезбеђења Патријаршије.

Састав јединице која обезбеђује Паријаршију, како је рекао, мултиеничког је карактера и она брине за безбедност 24 верска и културна објекта на Косову.

Божовић је рекао да је сарадња с представницима манастира Пећка Патријаршија на завидном нивоу, а да су Еулекс и Кфор у сваком тренутку спремни да помогну косовској полицији уколико затреба.

Специјална мултиетничка јединица косовске полиције за заштиту српског наслеђа и верских објеката има око 200 полицајаца, а плод је ранијег договора Београда и Приштине.

Припадници ове јединице минулих месеци били су на обуци коју је организовао ОЕБС широм Косова.

За заштиту споменика српске верске и културне баштине на Косову до 2010. године је био задужен Кфор, који је касније своју надлежност пребацивао постепено на косовску полицију.

Осим манстира Високи Дечани, за чију су заштиту и данас задужени припадници међународних војних снага, сви остали верски и културни споменицу су у заштити косовске полиције.

Извор: Тањуг

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …