Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: У сваком тренутку нам је потребно јединство

Поповић: У сваком тренутку нам је потребно јединство

“На југу и северу Косова живи један народ. Изузетно се добро разумемо и добро знамо које су наше потребе, који су проблеми и који нам је циљ. Оно што је народ спасило у овој ситуацији је та тесна веза са Београдом. Оно што тренутно радимо је да створимо што боље услове за живот и урбанизујемо средине у којима живимо како би смо спречили одсељавање”, истакао је председник општине Грачаница Срђан Поповић, гостујући у јутарњем програму Телевизије Пинк.

Какво је тренутно расположење Срба на Косову и Метохији, шта очекују од посете председника Вучића 9. септембра, као и шта очекују од плана за јужну српску покрајину, шта је став Српске листе, теме су о којима  су говорили гостујући у јутарњем програму Телевизије Пинк председник општине Грачаница Срђан Поповић и председник Српске листе Горан Ракић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је истакао да је тренутна активност свих председника општина јужно од Ибра да се од сеоских средина направе урбане средине и да се том урбанизацијом заустави исељавање Срба са ових простора. Додао је да у свакодневном животу постоје притисци Албанаца, најчешће у виду понуда за откуп земљишта.

“Има притисака. Најчешће се ради о понудама за откуп земљишта. Ми смо преузели низ активности око спречавања купопродаје земље. У последњем периоду нисмо имали неких већих проблема, сарађујемо са централним властима и покушавамо да направимо добре комшијске односе, који су битни за нас јужно од Ибра”, рекао је Поповић.

Говорећи о теми разграничења Косова, Поповић је истакао да је битно остати у вези са Београдом и да треба причати и о здравству, школству које функционише захваљујући нашој држави, и да се ништа не ради против интереса народа.

Председник Српске листе Горан Ракић говорио је о заједничким проблемима Срба јужно и северно од Ибра, и истакао да је брига о безбедности заједнички проблем.

“Постоји једна различитост али нас зближавају исте ствари, а то је питање безбедности Срба јужно и северно од Ибра. Оно што је важно јесте да по први пут постоји јединство Срба који живе јужно и северно од Ибра, а за то је заслужна наша држава Србија и ставови председника Александра Вучића”, рекао је гостујући у јутарњем програму Тв Пинк, Горан Ракић, председник Српске листе.

Ракић је говорећи о последњим говорењима о наслилним упадима јединице Росу на север Косова истакао да су постајале индиције за таква деловања, за насилно заузимање Газивода и Валача, који су од стратешког значаја. Навео је да су грађани били јако узнемирени, али да је дипломатском активношћу државе спречено све од наведеног.

Додао је да би међународна заједница морала да притисне Приштину како би испунила своје обавезе, међу којима прва формирање Заједнице српских општина.

 

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …