Главна / Вести / Косово и Метохија / Ничић: Одељење  за образовање и културу помаже све образовне институције  у ОГ

Ничић: Одељење  за образовање и културу помаже све образовне институције  у ОГ

Одељење  за образовању и културу ОГ је од почетка године до сада финансирало многобројне активности  из области образовања и културе али и из области спорта, јер одељења спорта нема свој буџет, рекла је за емисију „Општински час“ директор за образовање и културу ОГ Бранкица Ничић.

Неке од активности овог одељења су:

– плаћање комуналија образовним институцијама, домовима култура, спортским објектима и полигонима,

– пружање услуга превоза институцијама , поводом различитих манифестација и догађаја, као и обезбеђивање огревног материјала, хигијене  итд.

„Могу да се похвалим да се ове активности успешно обављају. Што се пројеката тиче, сви који су планирани у 2017.години  реализовани су и постоји неколико, који су пребачени у 2018.годину јер смо имали проблема са власништвом над земљиштем на којима су ти објекти требали бити изграђени.  За предшколску установу у Угљару требала је  сагласност за градњу у школском дворишту и  за Едукативни центар у Кишници била је потребна дозвола од рудника „Трепча“, али су и ти проблеми решени и имплементација тих објеката је у току“, рекла је Ничић.

Према речима директорице Ничић, највећи део буџета одељења  за образовање и културу односи се на капиталне пројекте.

„Људи умеју да кажу зашто се толико гради кад су нам преко потребна нова радна места , а ви новац тражите за изградњу нових објеката. Ја имам потребу да људима објасним, да ми добијамо буџет са тачно одређеним границама плате радника, за комуналије као и за робе и услуге и капиталне пројекте. Значајни  капитални пројекти, који су били у плану за ову годину , а неки и започети , док су остали у тендерској процедури су јако значајни пројекти за општину Грачаница  и све њене суграђане. Имамо  нову предшколсу установу у Угљару, реконструкију ПУ У Доњој Гуштерици , радови су почели 10.августа, такође у плану је завршетак ПУ У Горњој Гуштерци. Ради се магацински простор у вртићу у Грачаници. У току су радови на санацији подова, врата, санитарног чвора у ОШ „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици, као и изградња балон сале у истом месту. Пројекат који је планиран за ову годину је завршетак фискултурне сале у Лапљем селу при ОШ „Миладин Митић“. Било је доста проблема  са извођачима радова  јер нису завршили у предвиђеном року па је уговор раскинут , али ускоро очекујемо отварање ове сале“.

 

Ничић је у емисији „Општински час“ истакла да ће у току ове године одељење за образовање и културу заменити  неколико котлова за централно грејање и санација постојећих мрежа, али и уградња нових система. Што се огревног материјала тиче и ове године ће општина Грачаница обезбедити одређену количину огревног материјала. Наредних дана ћу са директорима школа разговарати о потребама школа за инвентар и тако ћемо у складу са нашим могућностима помоћи свим образовним институцијама на територији ОГ.

Један од најзначајнијих пројеката је изградња средњошколског центра, који је био неопходан свих ових година у Грачаници.

„Овај пројекат је предвиђен да буде завршен почетком 2019.године , али су извођачи радова на самом почетку наишли  на проблем подземних вода , тако да ће се због овог проблема који је решен продужити рок за изградњу. Редовно архитекти, пројект менаџери  обилазе градилиште , а до сада је одрађена међуспратна АБ плоча између приземља и првог спрата. Тренутно се изводе радови на армирању и бетонирању стубова на првом спрату.У овом центру ће бити смештене три школе, Медицинска, Економско трговинска и Гимназија.Објекат је од вишеструког значаја како за ученике средњих школа тако и за ученике основих школа, јер ће основне школе бити ослобођени, а основци ће добити своје кабинете и учионице које су користили средњошколци“.

„Општина Грачаница и одељење за образовање и културу ће и даље улагати у наше образовне институције , како у виду капиталних пројеката , тако и у пржању подршке свим активностима. Стојимо на располагању  да заједничким снагама побољшамо услове за рад и да све проблеме заједно са становништвом решавамо“, нагласила је Ничић.

Емисију „Општински час“ реализује НВО „Центар за медије и економски развој „у Грачаници.У  претходним емисијама са директорима ОГ и градоначелником ове општине упознали смо Вас са њиховим активностима, плановима као и о проблемима са којима се свакодневно сусрећу.

 

 

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …