Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија: Апел монаштва и свештенства за Косово и Метохију 

Епархија: Апел монаштва и свештенства за Косово и Метохију 

Епархија рашко-призренска јуче је објавила “Апел за Косово и Метохију” и навела да подржава одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ из маја ове године, у којој се наводи да су Косово и Метохија, са свих 1.500 српских православних светиња, неотуђиви део Србије и додала да би подела највећи део Срба оставила на “милост и немилост” онима који ни до сада нису показивали спремност да поштују њихова права.

“Очување овог дела наше земље није питање ни националне идеологије или митологије, нити, штавише, само територије, већ представља саму срж нашег црквено-народног бића и постојања, што нас је као народ Божији и живу Цркву Христову вековима сачувало на овом простору”, наводи се у апелу.

У апелу се наводи да очување Косова и Метохије као интегралног дела Србије у складу са Уставом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН не значи “конфронтацију са светом, већ афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење”.

Како се наводи, поделом, разменом територија или разграничењем Срба и Албанаца, највећи део Срба на Косову и Метохији био би остављен “на милост и немилост онима који ни до сада нису показивали спремност да поштују наша права”.

“У таквом немилом развоју догађаја постоји велика опасност да будемо изложени погрому сличном оном из марта 2004. године, или да под притиском и тихим терором, будемо присиљени на егзодус”, оцењује се у саопштењу.

Епархија је позвала представнике Србије и међународне заједнице да свештенству, монаштву и народу на Косову и Метохији омогући опстанак и миран живот, као и очување светиња како би се наставио континуитет постојања СПЦ на простору Косова и Метохије.

“Овај апел не представља мешање у политику, већ је пре свега гласан вапај оних који, живећи на Косову и Метохији, и пред Богом и сопственом савешћу, имају одговорност према верном народу, са којим чинимо живу цркву”, наводи се у саопштењу на порталу Епархије.

Апел су потписали игумани и игуманије 20 манастира, који броје укупно 120 монаха и монахиња, као и 70 парохијских свештеника и свештенослужитеља епархије рашко-призренске.

Извор: Епархија рашко-призренска

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …