Главна / Вести / Косово и Метохија / Сутра се навршава 20 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

Сутра се навршава 20 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсећају да се сутра, 21. августа, навршава 20 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића код Ораховца.
Представници УНС-а и ДНКиМ-а сутра ће обићи место на путу Велика Хоча – Зочиште, у општини Ораховац, где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.На месту отмице УНС и ДНКиМ поставили су обележје на ком пише: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”, на српском и албанском језику. Обележје несталим колегама до сада је рушено шест пута, а одговорни никада нису пронађени.
УНС и ДНКиМ и ове године траже од ЕУЛЕКС-а, УНМИК-а, Суда за ратне злочине на КиМ и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да покрену, односно обнове истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на Косову.
Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.Како је УНС сазнао, новинар Њујорк Тајмса Мајк О’Конор непосредно након отмице видео је у Ораховцу аутомобил Славуја и Перенића, плаву Заставу 128, као и њихов диктафон.И поред тога, из полиције и тужилаштва нема званичних података да је ико саслушан, чак ни чланови породица отетих новинара. ЕУЛЕКС је истрагу затворио 2013. године.
УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ.
Љубомир Кнежевић, новинар приштинског “Јединства” и дописник “Политике” отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела је ОВК. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.
На Косову су у периоду од 1998. до 2005. године убијени новинари листова „Бујку“ Африм Малићи (1998), „Информатор“ Информативног центра Косова Енвер Маљоку (1999), “Рилиндја” Шефки Попова (2000) и „Бота сот“ Џемаиљ Мустафа (2000), Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). УНС је открио и да је Крист Гегај, уредник у РТВ Приштина, убијен у Истоку септембра 1999. године, три месеца по доласку међународних снага, а до овог УНС-овог сазнања његовог имена није било ни у једној евиденцији страдалих новинара.
Нико није одговарао ни за једно убиство односно нестанак ових 14 новинара и медијских радника.
Подсетимо, Скупштина Европске федерације новинара (ЕФЈ) једногласно је у јуну ове године усвојила Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову коју су поднели Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Асоцијација новинара Косова (АГК).Резолуцијом се, између осталог, тражи ефикасна истрага убистава и киднаповања 14 српских и албанских новинара и медијских радника на Косову у периоду од 1998. до 2005. године, а од ЕУЛЕКС-а и Уједињених нација да спроведу одлуке Саветодавне комисије УН за људска права којима се тражи решавање ових случајева и обештећење породица убијених и несталих.

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …