Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Улагаћемо овде и даље, Србија сада то може

Вучић: Улагаћемо овде и даље, Србија сада то може

Држава ће да улаже овде, јер Србија то сада може, и већ улажемо у енергетске објекте, у Газиводе, у еколошке зграде, у бројне погоне, само у Трепчу улажемо 13 милиона евра, то је велики новац, рекао је вечерас председник Александар Вучић на сајму привредника у Лепосавићу.

“Србија то може да уради и ови људи су срећни што смо спремни да и даље улажемо, као што смо спремни да привредницима из централне Србије који желе да овде улажу олакшамо пословање”, рекао је Вучић гостујући на јавном сервису.

Наши људи треба да раде и с Албанцима, да зарађују, да економски будемо снажанији, да будемо најснажнији, јер за то сада имамо услова, рекао је председник, додајући да зна да људима који тешко живе то и даље звучи нереално.

“Али пре четири године то је било још много теже и неки су ми се смејали, али данас ми се више нико не смеје, јер смо лидери у много чему”, навео је председник.

Упитан шта људима с којима је данас разговарао највише недостаје, рекао је да су то нова улагања, али пре свега мир и стабилност, а на опаску репортера да је “Косово све само не стабилно”, Вучић је навео да је то тачно, јер, како је појаснио, на северу Косова људи не знају у којој држави раде.

“А ови на југу раде по косовском систему и то није проблем, али су суштински за наше људе који хоће да овде улажу проблем, рецимо, банкарске гаранције, на шта да довбију хипотеку…јер монопол на физичку принуду има Приштина а не Београд”, навео је.

Због тога, додао је, тражимо неко друго решењ и друге начине за обезбеђење инвестиција како бисмо помогли привредницима из централне Србије који желе да улазу на КиМ.

У том је смисли поменуо да су неки већ нашли и страна тржишта на која извозе произвдое са КИМ, па се тако воће и поврће извози у Немачку, Русију.

“Можемо да помогнемо, има заинтересованих и то је добро”, поручо је.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је током данашње посете Косову и Метохији дао кључне смернице шта ће Србија да чини у наредном периоду, а то је да омогући да Срби буду економски јачи и снажнији, додајући да је његов посао да покуша да исправи грешке које је Србија начинила у претходном периоду.

“Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, хоћемо да Србија помогне више јер није више у стању банкротства као што је била од 2008. до 2014. године. Србија данас економски расте и напредује пуним једрима најбрже у Европи заједно уз Пољску”, рекао је Вучић за РТС.

На констатацију да је у овом тренутку мала шанса да ће међународна заједница пристати на компромис који би постигли Београд и Приштина, Вучиц је указао да је то, између осталог, последица силних грешака које су неки претходни на власти урадили по питању КиМ.

“Плаћа се цена за грешке и погрешне потезе. Мој посао је да покушам да исправим грешке,а не да спавам и чекам да прође време”, нагласио је председник.

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …