Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић у Митровици: Нисмо близу решења, увек уз свој народ на КиМ

Вучић у Митровици: Нисмо близу решења, увек уз свој народ на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању пред великим бројем Срба у Косовској Митровици да је његова обавеза да каже да ће Србија и у добру и у злу увек бити уз свој народ на Косову и Метохији. Још немамо никакав нацрт решења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо, поручио је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је на КиМ дошао да отворено разговара о нашој тешкој позицији и то на једини начин на који се истина саопштава – очи у очи, лице у лице.

“Не знам колико ће Србија да ме слуша али да ћутим не могу и не смем, али још мање смем да се правим невешт и луд. Народ ми је пружио поверење а мандат ми је оно што је прописао и владика Николај: ако треба да браним себе, има да ћутим, ако треба да браним истину, има да говорим”, истакао је Вучић.

Председник Србије каже да му је дужност да прича и о неоствареним сновима и илузијама, о томе што смо веровали да надмоћни и вечни и да су други глупљи и слабији од нас.

Срби су гинули и за Книн, и за Сарајево и за Приштину а данас је, подсећа, тамо мање Срба него што их је икада било. “Нема нас тамо не зато што су други били јачи и паметнији, већ зато што нисмо схватили да нисмо сами у свету и да се без света не може”, поручио је Вучић.

Видели смо, каже, и слушали само себе, а други нас нису занимали. “Платили смо цену и нисмо постали већи на начин на који су то неки замишљали – данас без капи крви постајемо већи – јер радимо, а не ратујемо, деца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања. Љубимо земљу своје деце, а не својих предака, данас имамо своје место у свету, свакога дана смо све угледнији и уваженији – у Бриселу, Вашингтону и, наравно, Москви и хвала пријатељима у Русији који су увек били уз нас”, истакао је Вучић.

Компромис је, каже, кад свако добије по нешто а нико не добије све. “Нећу да радим против своје земље и нећу да лажем свој народ”, напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да његов посао нису митови, већ реалност. “Оно што јесте сада и овде, на овом Косову и овој Србији а не некој небеској Србији. Више пута смо пали са те небеске и више немамо кога да шаљем на то небо, са неба се људи не враћају”, напоменуо је председник.

Нема нас, пријатељи, поручио је Вучић истичући да се не рађамо довољно а умиремо превише, напуштамо села и градове.

“Остали сте овде ви најјачи и најхрабрији. На заборавите да нас је почетком деведесетих било три пута више на КиМ. Зато данас не певам борбене песме и нећу да вас хушкам. Нећемо дозволити да неко користи муницију и оружје против вас”, навео је председник Србије.

Ово све кажем зато што вас хоћемо живе, хоћемо српску децу, школе, уџбенике, обданиште, породилишта, игралишта, путеве и фабрике, поручио је председник.

Одговарајући на наводе да ова власт мора до краја године да призна независност Косова, председник је истакао да никоме од нас не пада на памет да у том послу учествује.

“Овде пред вама отворено говорим – немамо никакав нацрт решења, нисимо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо”, нагласио је Вучић. Моја и наша идеја за сутра и за будућност Србије и Срба је да сачувамо наш народ, да чувамо земљу, чувамо мир и покушамо да успостављамо мостове поверења, да тежимо договору чак и када знамо да је немогуће, рекао је председник Вучић.

“Хвала свима у Европи и свету који схватају важност нашег разговора. Бољег живота нема преко пречице ни за нас ни за њих, мормао да живимо заједно и зато ћемо да разговарамо и преговарамо”, истакао је Вучић.

Како каже, неко некада у будућности ће морати да постигне комрпомис са Албанцима. “Приче да ћемо некада да им вратимо мило за драго су бајке за малу децу, баш као и албанске приче да ће Срби сами нестати. Неће бити ни лаких ни једноставних решења”, поручио је председник.

Наглашава да пре свега морамо себе да мењамо, да чувамо језик и културу свуда где Срби живе. Немци су, каже, и у најтежем тренутку остали на Гетеу и Шилеу, а ми, истиче, имамо и Теслу и Пупина и Пекића и Владету Јеротића.

“Решење, понављам, није ни на видику, али се надам и Богу молим да га макар неко у наредних десет или двадесет година постигне. Све друго значило би крај нашег постојања на Косову и Метохији”, нагласио је Вучић.

Председник указује да ће свака нова школа и болница бити доказ да смо урадили праву ствар.

“Моја намера је да победимо и да кад почнемо да побеђујемо, више никада не губимо и да Србија први пут победи без ужаса и гробоава. Имамо намеру да ова земља буде велика по томе што ће да усвоји будућност радом и децом. Такве битке су пред нама”, истакао је Вучић.

Мало нам је живота остало у Србији, каже председник напомињући да зато морамо да га чувамо и да му дамо шансу да ојача.

“Биолошки као народ смо пред амбисом, нестаћемо ако поново то урадимо, нећемо имати ништа, живећемо један те исти резултат – у коме увек губимо”, наводи Вучић.

Двадесети век нас је, истиче, убио и изгубили смо толико људи да нећемо моћи да их надокнадимо. “Дајте да нешто добијемо, да наша црква буде наша а не да нам сутра нову цркву измисле. Да сам помињао пушке, добио бих више аплауза, а ја то не могу и не умем. Бирали сте ме за живот”, подвукао је председник.

Вучић каже да српском народу могу да прете, да узимају оно што му припада, а да је његов одговор да Србија то неће дозволити.

“Нећу да се јуначим, али им кажем да моје речи озбиљно схвате – нећу се ни једног тренутка двоумити да заштитим наш народ на Косову и Метохији”, истакао је председник Србије.

Када будемо имали било шта да кажемо, поручује, нећемо саопштавати ни у Београду ни у Бриселу већ ћемо рећи у Митровици и Грачаници.

“Немојте да стрепите ниједног дана због тога”, истакао је Вучић.

Извор: ТВ Мост, РТС

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …