Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић:Посета показала сурову реалност на КиМ

Дачић:Посета показала сурову реалност на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је посета председника Србије Александра Вучића показала сурову реалност, а то је да је положај Срба на КиМ неподношљив, али и да постоје две потпуно другачије позиције, то су север и Срби који живе у енклавама, односно на југу покрајине.

Казао је да не може да се сложи са оценом косовских власти да се народ код Бања спонтано окупио и додао да су њих окупили они којима је сметао први дан посете председника Србије Александра Вучића КиМ.

“Мислим да је све ово контрапродуктивно за косовску страну и показали су са каквим се све проблемима Срби који тамо живе сусрећу, јер то је део њиховог свакодневног живота”, казао је Дачић.

Он је за ТВ Пинк казао да је председник Вучић на Косово и Метохију отишао као весник мира, да промовише мир, стабилност, поверење, промовише потребу проналажења неког трајног решења за проблеме који су велики и истакао да они који не виде те проблеме могу данас на лицу места да се увере како то изгледа.
Додао је да север никада није био део косовског система,.

“Ту је ситуација значајно другачија него у другим срединама, где су сваког дана изложени проблемима, терањем да узму њихова документа, регистарске таблице”, казао је Дачић.

Навео је и да за 19 година, према подацима УНХЦР-а, се само 1,9 одсто Срба вратило на КиМ.

Поводом образложења Велике Британије да се ситуација поправила и да расправе о Косову могу да се прореде на седницама СБ УН, Дачић је рекао: “Како је ситуација поправљена можемо да видимо данас”.

Посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији и сва дешавања везана за посету српским енклавама су велика победа Србије у дипломатском смислу и велики фијаско приштинске власти, оценио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је нагласио да је свака изговорена реч председника Србије била на линији “онога о чему се говори у Бриселу, Вашингтону, Москви”.

“То је потреба да решимо проблеме са Албанцима и да отпочнемо нову еру у нашим односима. Ако се неко томе противио он није за мирно решење”, рекао је Дачић за тв Пинк.

Додаје да је посета председника КиМ показала сурову реалност, а то је да је положај Срба на КиМ неподношљив, али и да постоје две потпуно другачије позиције, то су север и Срби који живе у енклавама, односно на југу покрајине.

Казао је да не може да се сложи са оценом косовских власти да се народ код Бања спонтано окупио и додао да су њих окупили они којима је сметао први дан посете председника Србије Александра Вучића КиМ.

“Мислим да је све ово контрапродуктивно за косовску страну и показали су са каквим се све проблемима Срби који тамо живе сусрећу, јер то је део њиховог свакодневног живота”, казао је Дачић.

Он је казао да је председник Вучић на Косово и Метохију отишао као весник мира, да промовише мир, стабилност, поверење, промовише потребу проналажења неког трајног решења за проблеме који су велики и истакао да они који не виде те проблеме могу данас на лицу места да се увере како то изгледа.

Додао је да север никада није био део косовског система и да 10 општина у том делу јужне српске покрајине представља Србију на КиМ.

“Ту је ситуација значајно другачија него у другим срединама, где су сваког дана изложени проблемима, терањем да узму њихова документа, регистарске таблице”, казао је Дачић.

Навео је и да за 19 година, према подацима УНХЦР-а, се само 1,9 одсто Срба вратило на КиМ.

Поводом образложења Велике Британије да се ситуација поправила и да расправе о Косову могу да се прореде на седницама СБ УН, Дачић је рекао: “Како је ситуација поправљена можемо да видимо данас”.

То што нема реакције из ЕУ, Дачић каже да “Унија болује од неизлечиве болести, а то је глувонемост”.

“Прави се симетрија кривице а ми ни у чему не учествујемо. Сви који су долазили на територију Србије никада нису имали проблеме”, рекао је Дачић и подсетио да су долазили и Бакир Изетбеговић, Ердоган, Еди Рама…

Подсећа да Србија није била у обавези да тражи дозволу за долазак председника на КиМ, већ да само најави посету.

Вучић је, како каже, својим обраћањем Србима у јужној покрајини изненадио многе, јер су очекивали запаљиве говоре, а он је рекао оно што говори и у Бриселу.

Како каже, председник се понашао рационално када су Албанци блокирали пролаз ка енклавама, док би многи у његовој ситуацији изгубили живце.

“Он се никада није плашио за себе. Размишљао је увек шта ће се дешавати са Србима када он оде са КиМ”, нагласио је Дачић.

Београд спреман за решење

Министар спољних послова каже да је порука председника Србије Александра Вучића у Косовској Митровици била да је Београд спреман да се дође до решења, да је за мир, али и да ће бранити Србе на КиМ уколико буду нападнути.

“Мислим да је посета остварила свој пуни ефекат. Поруке које су дошле из Косовске Митровице говоре о томе да смо ми сагледавајући реалност спремни да дођемо до обострано прихватљивог решења и са друге стране порука Србима да смо ми за мир, али ако вас неко нападне – бранићемо се”, рекао је Дачић.

Министар је за РТС казао да је говор сублимација свега онога што је до сада речено и да се не може чекати још 50 година на решење, јер можда тада неће бити Срба на КиМ.

“Јасна је порука да Србија жели мир, жели боље сутра. Мислим да је утопија говорити о томе да ће се у дијалогу разговарати о две ствари, прва је да КиМ буде аутономија у оквиру Србије, јер то Албанци неће, а друга је да Србија призна независност Косова, под оваквим условима и у овим границама”, казао је Дачић.

Према његовим речима, ако се жели решење, што Београд жели, то је компромис, а они који критикују решење разграничења, требали би да изађу са новим предлогом, ако постоји.

“Нико не жели да тешке и болне ствари решава данас. Ми можемо да одлажемо, али то није у интересу српског народа, јер се може десити неки инцидент или војни упад на север Косова и ми морамо на то да реагујемо, што значи да би имали сукоб са Кфором, који значи сукоб са НАТО-ом”, казао је министар.

Коментаришући реакцију ЕУ поводом забране посете председнику Вучићу селу Бање, одакле је наведено да се жали због отказивање посете том селу, Дачић је казао да је “добро то што су се уопште огласили, али да је била потребна другачија формулација, јер су овде ускраћена права на слободу кретања, које је записано у Бриселском споразуму”.

Говорећи о поруци председника Вучића да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, Дачић је казао да су сви званичници у Београду то понављали много пута до сада, као и да је то за Београд апсолутно неприхватљиво.

“Може се ићи ка постизању компромиса, што подразумева да свако буде помало незадовољан. Ми за сада немамо никакву најаву да је албанска страна спремна за било какав компромис, а с друге стране велика је промена у међународним односима што се дозвољава могућност да се дође до креативног решења, што значи решења око којег су сагласни Срби и Албанци”, казао је Дачић.

Истакао је да је сигуран да би сви прихватили решење ако би се Срби и Албанци договорили, чак и Немачка и додао да највећи проблем представља албанска страна.

Сада и 89-та – другачија концепција,стање

Времена у којем је Милошевић држао говор на Газиместану и она у којем председник Александар Вучић држи говор на Косову не могу се поредити, јер Вучић данас има другачију концепцију и полази од другачијег стања, каже шеф дипломатије Ивица Дачић.

Како каже, времена су се у последњих 30 година променила и не могу се поредити јер је управо та 1989. била година када је постојала СФРЈ, време Хладног рата, када је Србија променила Устав из 1974. и покрајинама дала неку врсту државности.

“Оно што је фалило Милошевићу, и не само њему већ свима нама, је процена међународних околности”, рекао је Дачић за РТС.

Истиче да Вучић данас има другу концепцију, полази од другог стања.

“У време Милошевића на Косову и Метохији је била наша војска и полиција и могло је да дође стотинак хиљада људи, била је другачија позиција. Данас смо у таквој позицији да не можемо да кажемо Србима у Штрпцу чекају нас битке”, рекао је он.

Дачић је додао да је и данас, како 1989. на Газиместану речено да ћемо бранити Србе ако их неко нападне.

Коментаришући Милошевићев говор на Газиместану 1989. године и данашњи председника Србије, названом Вучићев Газиместан”, он каже.

“Ми водимо политику мира и настојимо да преговорима и миром добијемо нешто. Времена су различита, и добро је да постоји велика дистанцираност између говора Миошевића и Вучића.”
Oн је такође навео да проблеми на Косову нису резултат Милошевићевих злочина, већ сепаратизма и сецесионизма, који су били вековима уназад.

Дачић је такође уверен да би многи политичари, да су тада били на месту Милошевића, били и радикалнији од њега.

Извор: Танјуг

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …