Главна / Вести / Косово и Метохија / Љајић: Вучић показао спремност да тражи решење за КИМ

Љајић: Вучић показао спремност да тражи решење за КИМ

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић посетом Косову и Метохији показао спремност да у тешким околностима уважи реалност и настави да тражи компромисно и дугорочно одрживо решење за статус Косова.

“Тешко је рећи колико смо близу или далеко од решавања косовског питања, али после данашњих блокада и онемогућавања председнику Вучићу да обиђе Србе у селу Бање, нисмо ни један једини милиметар ближе”, оценио је Љајић у изјави за Тањуг.

Он је навео и да се овом посетом још једном показало да је задржавања статуса кво или тзв. замрзнутог конфликта штетно за српску заједницу која живи на Косову, где је бројчано гледано мања заједница, а такође садашње стање не гарантује ни стабилност у читавом региону.

Лајић је истакао да се сада потврдило и оно о чему је раније говорио, а то је, како је рекао, да на Косову постоји велики отпор изналажењу коначног решења.

“У том смислу, Хашим Тачи ће се суочавати са реалним проблемом одржавања сопственог легитимитета у наставку дијалога, с обзиром на велике отпоре опозиције и јавности”, указао је Љајић.

Према његовим речима, постоји опасност и да косовска политичка елита постане политички талац ветерана ОВК, који су искористили прилику да демонстрирају свој утицај.

Извор: Танјуг

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …