Главна / Друштво / Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Усековању главе Светог Јована Крститеља

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Усековању главе Светог Јована Крститеља

Свети Јован се празнује више пута у години: 7. јула – Ивањдан – рођење Светог Јована, 11. септембра – Усековање главе и 6. октобра када се обележава светитељево зачеће.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа (7. јула) и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља.

Међу личностима јеванђељским који окружују Спаситеља, Свети Јован Крститељ заузима посебно место. Он је на дан Богојављења у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа и зато је црква дан по Богојављењу посветила његовом спомену.

Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода. Данас се подсећа на страдање Светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипа, глава одсечена и на сребрном тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.
Свети Јован је пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. То је и био узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу и блуду цара Ирода, који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Дан Усековања верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.
Тога дана верници не славе и не веселе се, а по могућству, у руке не узимају нож, у знак сећања на страдање Јованово.Усековање се у хришћанском свету обележава и као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Check Also

Пиано за Магдалену

Братство манастира Светих Архангела поклонио је Магдалени Савић из Батуса код Липљана дигитални пиано. Магдалена …