Главна / Култура / Ђорђе Јевтић, добитник награде “Свитак књаза Милоша Обреновића”

Ђорђе Јевтић, добитник награде “Свитак књаза Милоша Обреновића”

Истакнути косовкометохијски новинар и писац Ђорђе Јевтић добитник је овогодишње награде „Свитак књаза Милоша Обреновића“, која му је уручена на свечаности у Горњој Добрињи недалеко од Пожеге, родном месту Милоша Обреновића, у недељу 16. 09. 2018.

Образлажући награду, председник жирија доцент др Раде Вучићевић је истако да је Ђорђе Јевтић као новинар, хроничар и писац дао изузетан допринос у афирмацији српског народа на Косову и Метохији, његовог стваралштва и  његове борбе за опстанак и останак на родној груди“.

На књижевни конкурс „Дани Милоша Обреновића“, који традиционлно организују Црквена општина, Туристичка оргнизција, Општинска управа  Пожеге, Министарство културе и Удружење књижевника Србије, пристигло је 40 предлога за награде које носе име једне од најзначајнијих личности Србије. Њима се, како је наведено у образложењу, одаје признање ауторима за књижевне радове, историогрфију, есејистику и журналистику, чија тематика, садржина и поруке одражавају првенствено родољубље, националну посвећеност, оданост и поштовње српског националног бића, његове историје, моралних начела, традиције, посебности, догађаја и личности“.

 Награда „Хатишериф Милоша Обреновића“ додељена је песнику Ранку Радовићу из Бијелог Поља који већ дуго живи и ствара у Канади. „Грамата Милоша Обреновића“ припала је писцу Драгану Марковићу из Пожеге.

Check Also

Јана Биорац, први глас Ибарске долине

На спортском терену Основне школе „Стана Бачанин“ у Лешку одржана је традиционално надметање певача аматера …