Главна / Вести / Србија / Директор Канцеларије за КиМ на радном састанку са представницима институција Републике Србије и локалних самоуправа на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за КиМ на радном састанку са представницима институција Републике Србије и локалних самоуправа на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одржао је данас радни састанак са представницима институција Републике Србије и локалних самоуправа на Косову и Метохији поводом реализације планова изнетих током недавне посете председника Србије, на којем је констатовано да је та посета означила позитивну прекретницу и свима дала подстицај за још снажнију борбу за бољи положај српског народа у покрајини.

На сасатанку, којем су присуствовали генерални секретар и шеф кабинета председника Србије Никола Селаковић и Ивица Којић, најављена је скора заједничка седница Владе Србије са представницима српског народа са Косова и Метохије, на којој ће бити представљен инвестициони план за општине са српском већином и усаглашене мере подстицаја за инвеститоре спремне за улагања у та подручја.

Седница ће, како је прецизирано бити одржана за око месец дана, до када би требало да буду извршене и ревизије већ израђених инфраструктурних и привредних пројеката.

Директор Ђурић и сарадници председника Србије захвалили су учесницима састанка на сарадњи у реализацији недавне посете председника Александра Вучића Косову и Метохији, истакавши да предстоји велики талас улагања Републике Србије у јужној покрајини, те да се, у том смислу, очекује ефикасност и проактивност свих српских институција на терену.

„Недавна председникова посета у економском погледу представља генерацијску шансу за наше грађане на Косову и Метохији и све њихове политичке представнике који желе да учине нешто добро и вредно“, рекао је Ђурић, који је присутне упознао са листом планираних пројеката.

Селаковић је у разговору поручио да је у припрему и реализацију пројеката потребно укључити све интелектуалне и институционалне капацитете на терену, посебно Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Неопходно је, како је наглашено, ангажовати и све локалне капацитете за припрему тржишта за производе који ће проистећи из предстојећег инвестиционог циклуса.

И представници Срба са Косова и Метохије изнели су низ конкретних предлога за побољшање привредне активности у општинама са српском већином и обећали да ће у предстојећем периоду реализација инвестиција из централне Србије бити апсолутни приоритет српских локалних самоуправа и институција у покрајини.

Check Also

Петар Петковић: Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића …