Главна / Друштво / Дани општине Грачаница…Средњовековни караван у Сушици и Лапљем Селу

Дани општине Грачаница…Средњовековни караван у Сушици и Лапљем Селу

У оквиру обележавања Дана општине Грачаница, данас је кренуо Средњовековни караван обиласком Сушице, а потом и Лапљег Села. Туристичка организација Грачанице је низом креативних активности и борилачким вештинама и овога пута успела да анимира како најмлађе тако и одрасле.

“Караван је кренуо обиласком села Сушица. Деци смо у том селу  представили све оно што је карактеристично за ово доба, а исто то сада представљамо посетиоцима каравана у Лапљем Селу. Наредна два дана обилазимо Лепину и Преоце. Сви који желе моћи ће да се опробају у средњовековним дисциплинама”, рекао је Дејан Поповић члан “Реда змаја”.

Обиласком пет села у општини Грачаница, Средовековни караван ће испунити своју мисију, а то је пренети заинтересованим посетиоцима амбијент средњег века и дочарати све његове карактеристике. У складу са добом који приказују, организоване су и активности попут: стреличарства, бацања секира, мачевања… Најмлађе је несумњиво привукла ликовна секција- исцртавање лица, а они који су и сами хтели да се опробају у сликарсту, могли су да осликавају штитове.

За разлику од до сада свих оваквих организација, данашња се разликовала по томе што су у све активности била укључена и деца са посебним потребама као равноправни грађани наше општине.

“Као члан ентузијаста који за циљ има да промени тренутну слику друштва, моја идеја је била да се овим активностима придруже и деца са посебним потребама, јер је заиста приметно да их је све мање како у политичким дешавањима тако и у друштвеним и свим осталим. Обзиром да ми као друштво не водимо довољно рачуна о томе, и они се самим тим повлаче, па имамо ситуацију овакву каква је. Мислим да је потребно да више радимо на томе да се лица са посебним потребама укључе у свакодневне активности сваке врсте”, рекао је Оливер Вујовић, члан групе ентузијаста која је покренула волонтерску причу “Будимо људи, отворимо срца” а чији је главни циљ да особе са посебним потребама буду равноправне и третиране као и сви остали грађани.

Љубитељи средњовековних игара и дисциплина уживање у витешким активностима и наредна два дана.

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …