Главна / Друштво / Светски дан туризма

Светски дан туризма

27. септембар проглашен је за Светски дан туризма. Високи званичници Уједињених нација, сваке године на овај дан шаљу поруке туристима широм света, са циљем доприноса подизању свести о значају туризма, односно његових друштвених, културних, политичких и економских вредности.
Сваке године, обележавајући дан туризма, прославља се и одређена тема, која је актуелна и значајна за промовисање целокупног сектора,а званичници УН упућују позив представницима сектора туризма да се придруже глобалној кампањи, да осмисле иновативна решења која би обезбедила допринос туризма укупном економском напретку.
„Туризам је данас трећа по величини извозна индустрија у свету после хемикалија и горива. То доноси наду, просперитет и разумевање великом броју људи широм света.
Само прошле године је 1,235 милиона путника прешло међународне границе у једној години. До 2030. године, овај број ће се повећати од 1,2 милијарде до 1,8 милијарди.
Ипак, иако је туризам јако важна област, која између осталог постоји како би људи упознали и видели више земаља, континената и једноставно одморили од рада, постоје и одређени проблеми, као и предности које прате ову област.
– Животна средина: очување и обогаћивање животне средине и апострофирање климатских промена
– Културни: величање и очување различитости, идентитета и материјалне и нематеријалне културе
– Мир: као суштински предуслов за развој и напредак.
Зато кад год путујете, где год путујете, запамтите да је потребно да поштујете природу, поштујете културу, поштујете вашег домаћина.
У Србији се Светски дан туризма обележава свечаном доделом награде „Туристички цвет“, она се додељује за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у Србији.
Данас су предности интернета за туристе од великог значаја, пре свега у одабиру локација и смештаја, довољно је само претражити интернет или се препустити неком од туристичких сајтова. Све што преостаје јесте паковање кофера.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …