Главна / Друштво / Дан чистих планина

Дан чистих планина

Широм света 26. септембра обележава се Светски дан чистих планина. Ово је прилика да се створи свест о значају планина за живот и да се истакну могућности и ограничења у њиховом очувању.
Овај дан обично се обележава обављањем еколошких активности попут акција чишћења, посета природи и планинарења. Планине су изузетно важне за одржавање живота на нашој планети. Оне нам обезбеђују кисеоник, воду за пиће, пружају дом бројним биљним и животињским врстама, деле са нама своју лепоту.
Планинама данас прете нове опасности од глобализације, урбанизације и масовног туризма. Посебно су угрожени извори пијаће воде који извиру у планинама, а од којих зависи више од половине људске популације. Климатске промене такође угрожавају њихова природна богатства.
Иако при помену речи планина, помислимо најчешће на излете у нетакнуту природу, нетакнуте природе, у нашој земљи скоро да и нема. Планине које су најискоришћеније као туристички потенцијали су Златибор и Копаоник. Међутим, и једна и друга планина су данас у великој мери урбанизоване. Уместо шума и шумовитих предела, мноштво вила, хотела и апартманских насеља, угоститељских објеката и спортских терена. Неке од планина још увек имају обиље природних лепота, али ће у наредном периоду и оне доћи на удар туриста. Таква је ситуација са планинама Гоч, Златар, Тара.
Нама најближа Шара такође је у великој мери искоришћена туристички, а пут према најпознатијем врху Молици, готово је прекривен вилама.
Тамо где су туристи, тамо су и остаци њиховог боравка. Врло често смеће. То је један од проблема због којих данас и немамо чисте планине, а да су притом и посећене.
У сваком случају, свака иницијатива је позитивна и представља помак. Ако бисмо само били пажљивији према местима које посећујемо као туристи на планинама, ако бисмо покупили отпатке за собом и ако не бисмо роштиљали и палили ватре, планине би биле заштићеније и чистије. У противном све је мање чистих планина, али њихов дан постоји и он се управо данас обележава.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …