Главна / Друштво / Светски дан борбе против беснила

Светски дан борбе против беснила

28. септембар обележава се као Светски дан борбе против беснила у целом свету у циљу јачања свести о опасности коју ова болест представља за здравље људи и животиња и мерама за што ефикаснију превенцију и контролу.Управа за ветерину Министарства полјопривреде и заштите животне средине, обележава 28. септембар својим активним учешћем у борби против беснила и то промовисањем континуиране вакцинације паса и мачака, спровођењем оралне вакцинације дивљих месоједа и едукацијом становништва и стручне јавности.
У нашој земљи се спроводи програм искорењивања беснила чији је циљ потпуно елиминисање ове болести и обезбеђивање статуса државе слободне од беснила. Програм се базира на:
1. обавезној вакцинацији паса и мачака против беснила која се у континуитету спроводи неколико деценија,
2. идентификацији и регистрацији кућних лјубимаца која се спроводи од 2007. године.
3. континуираној вакцинацији дивлјих животиња (оралном вакцином) које се спроводи од 2010. године у пролеће и на јесен.
Овај дан обележавају многе државе, организације и службе.
Подсећамо власнике паса на чињеницу да беснило представља велику опасност, како по животињу, тако и по газду, као и на њихову обавезу да се одговорно и савесно понашају према својим љубимцима. На тај начин ће допринети општем здрављу своје животне средине.

Највећи број болесних животиња чине дивље животиње (преко 85%) и то лисице, које су заступљене са преко 95% у укупном броју оболелих дивљих животиња. Бесне лисице су опасне и за ширење беснила на домаће животиње и људе јер промене понашање и прилазе људима и животињама, када их могу ујести.Код домаћих живитиња болест се дијагностикује код око 30 животиња годишње при чему је у највећем проценту (око 70%) болест утврђена код мачака, док су пси заступљени у преко 20%. Извор вируса беснила је пљувачка бесне животиње и преноси се најчешће уједомБеснило је неизлечиво и смртност је 100%.Ветеринарске станице су сваком доступне, зато се при свакој сумњивој промени код животиње, одмах треба обратити ветеринару.

Check Also

Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева

У организацији Удружења породица несталих и киднапованих у Грачаници одржан је округли сто на тему …