Главна / Друштво / Ловачко удружење Грачаница прославило своју славу

Ловачко удружење Грачаница прославило своју славу

Светог Јевстатија Плакида, заштитника лова, ловци широм наше земље прослављају 3.октобра.

Удружење ловаца Грачаница прославило је вечерас свој празник у Ловачкој кући у Лапљем Селу уз игру и песму и размену поклона са гостима из других ловачких удружења.

Председник Ловачког Савеза Косова и Метохије Илија Елезовић истакао је да је јако битно очувати ловишта на нашим просторима и подсетио да се лов некада сматрао извором живота.

“Често нас називају убицама животиња. Ми то никако нисмо. Оно што ми радимо зове се селекција врста животиња. Морамо водити рачуна о томе које животиње треба заштитити и сачувати и које су то угрожене врсте које се никако не смеју наћи на нишану”, рекао је Елезовић.

Ловачку славу својим присуством увеличао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Директор Одељења пољопривреде при општини Грачаница Драгиша Стојановић је поручио да је општина Грачаница спремна да увек помогне ловачком удружењу.

“Уговором о закупу ловишта „Грачаница” Ловачком друштву је дато под закуп управљање заједничким ловиштем на период од десет година. Општина Грачаница сматра да морамо имати једно озбиљно ловачко удружење као што је ово сада. Честитам свим ловцима овај празник”, поручио је Стојановић.

Председник Ловачког удружења Новица Танаксовић изразио је уверење да ће се ово ловачко друштво обогатити новим члановима, и поручио да ће радити на очувању ловишта и заштити угрожених врста дивљачи.

„До сада удружење није било правно уређено, нити је функционисало како ваља. Зато се захваљујемо председнику општине Грачаница и свима који су учествовали да до оваквог уређења дође. Очекујемо да ћемо се развијати, да ћемо удружње ловаца ставити на здраве ноге. Имамо добру дивљач, јеребице, фазане и надамо се да ћемо тај фонд сачувати и обогатити, а не само ловити“, казао је Танасковић.

Удружење ловаца Грачаница данас броји 75 активних ловаца, један од њих Игор Јовановић каже да је његов ловачки стаж дуг, али не довољно да би нам испричао неку анегдоту из лова.

“Простор на којем ми ловимо није велики, нема шума, али има дивљачи. Ја ловим дуги низ година али ипак немам довољно искуства у причању чувених ловачких прича, оне које су у народу познате као “ловачке лажи”.

У трећем веку по Христовом рођењу хришћански ловци почели су славити светог Јевстатија као заштитника лова и тако до дана данашњег.

Check Also

Укупно 560 слободних места за упис у средње школе на централном Космету

Завршни испит за осмаке у централном Космету полагало је нешто више од 300 матураната, а …