Главна / Култура / Народно позориште Приштина представило публикацију поводом 70 година рада

Народно позориште Приштина представило публикацију поводом 70 година рада

Поводом 70 година рада и постојања, Народно позориште Приштина, чије седиште је данас у Грачаници, представило је публикацију која садржи податке о раду ове институције културе од њеног оснивања до данас. Поткрепљена фотографијама, ова публикација обухвата податке о представама, глумцима, режисерима, управницима, ситуације са којима се, некада Покрајинско народно, а данас Народно позориште Приштина, суочавало.

Публикацију је припремио и уредио Радосав Стојановић, који је и сам у једном периоду био директор Народног позоришта, у сарадњи са Радмилом Кнежевић.

Како је Стојановић и сам истакао на представљању ове публикације, не сме се заборавити да је ово позориште све време свог постојања имало и албанску драму.

– Покрајинско народно позориште било је једина културна институција у којој су Албанци радили на својој култури. Њихови редитељи и глумци имали су своје представе. Једна од последњих представа у овом позоришту, пред само истеривање српских глумаца 1999. године била је албанска. Ипак, српска драма је као феникс који се појављује на сцени – казао је на представљању Радосав Стојановић.

Предраг Радоњић, директор Народног позоришта у Приштини нагласио је да је ова публикација веома значајна јер на један систематичан начин представља историјат приштинског позоришта.

– Много пута смо причали о томе кроз шта је све приштинско позориште прошло и колико је оно специфично, не само након 1999. године, већ и пре тог периода. Фасцинантна ствар, везана за израду ове публикације јесте да ми заправо немамо приступ архиви која се налази у згради коју смо ми напустили у Приштини. Не знамо ни шта је са том архивом. Ипак, успели смо захваљујући Музеју позоришта Србије, Стеријином позорју, мноштву приватних лица и уз велики труд, да прикупимо и комплетирамо многе податке – каже Радоњић.

Радмила Кнежевић је и глумица, али и неко ко је радио на овој публикацији.

– Лично сам веома везана за рад на овој публикацији. Призренка сам, а ово позориште је и почело у Призрену – каже Радмила Кнежевић.

Ова публикација сада је доступна свима. Са великим бројем значајних података, иако скромно штампана, може бити значајан документ, како за будуће генерације, тако и за све оне који су на било који начин везани за ово позориште.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …