Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Одржана Свечана академија поводом 70. годишњицеНародног позоришта Приштина

Грачаница: Одржана Свечана академија поводом 70. годишњицеНародног позоришта Приштина

Свечаном академијом  и сценским спектаклом у оквиру којег је приказан развојни пут „Народног позоришта Приштина“,  у Грачаници је данас обележена 70. годишњица постојања ове институције културе.

Обраћајући се присутнима,позоришни редитељ Небојша Брадић рекао је да сваки пут кад дође на Косово и Метохију осећа „нешто више иако пореклом није са ових простора“.

Као и моји сународници забринут сам за културно наслеђе КиМ  које је угрожено и за које постоје покушаји  фалсификовања идентитета као и на болну равнодушност моћних, а и оних немоћних“, казао је Брадић.

Брадић је истакао да је најважније то што „ приштинско Народно позориште и  поред тога што 20 година није на својој мнатичниј сцени и даље живи , ради и носи тај позоришни пламен који ће носити и вечерас на још једној премијери представе“.

Присутне је поздравио и позоришни редитељ  Мауриси Фаре,  швајцарски редитељ  родом из Каталоније, који је са Народним позориштем приштина сарађивао на представама „Ревизор“ и „Дантонова смрт“.

Маурисио Фаре је на шаљив начин испричао како је доживео сарадњу са приштинским позориштем и сам боравак на Ким.

„Много ме је изненадио однос позоришта и публике. Показали сте ми да за постојање позоришта није потребна зграда. Кућа може да изгори и да се сруши  али једно позориште не.  Зато што је позориште једна душа, а једна душа се не може уништити“,казао је Фаре.

На крају свечаности, директор народног позоришта Приштина Предраг Радоњић уручио је плакете заслужним радницима ове културне институције, као и осталим институцијама и појединцима са којима је остарена успешна сарадња, међу којима су се нашли и РТВ Грачаница, ТВ Мост и ТВ Пулс.

Свечаност поводом 70. годишњице приштинског Народног позоришта биће настављена и вечерас премијерним извођењем представе “Женидба”, рађене по мотивима комедије Николаја Васиљевича Гогоља.

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …