Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕП за сваки договор усклађен с међународним правом

ЕП за сваки договор усклађен с међународним правом

Спољнополитички одбор Европског парламента данас би требало да усвоји текст извештаја о Србији који обухвата и компромисни амандман о могућој корекцији граница између Србије и Косова.

“Било који договор може бити прихватљив само ако је међусобно усаглашен и усклађен са укупном стабилношћу региона и међународним правом”, стоји у тексту усаглашеног амандмана.

Укупно 239 амандмана који су поднети на овогодишњи извешатај о Србији известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера, сведени су на 27 компромисних амандмана који би требало да уђу у коначан текст извештаја о Србији.

Посебну пажњу посланика има компромисни амандман под редним бројем 25, који у се односи на дебату о могућој корекцији граница између Србије и Косова, укључујући и „размену територија“.

На почетку текста који би требало да буде уврштен у коначну верзију извештаја Европског парламента о Србији, али и о Косову, наглашава се „мултиетничка приорода и Косова и Србије“ као и чињеница да „етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону“.

У нацрту текста извештаја о Србији, а који се односи на Косово, европски посланици позивају и на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина.

После усвајања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији би крајем новембра требало да усвоје сви посланици Европског парламента за пленарном заседању у Бриселу.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …