Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Аустрија пријатељ, о Косову и Метохији различито

Вучић: Аустрија пријатељ, о Косову и Метохији различито

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност свом госту, аустријском председнику Александеру Ван дер Белену што су могли да разговарају о свим питањима, и економији, и мигрантима и о кључним политичким питањима, укључујући Косово и Метохији, о којем, иначе, имају различите ставове.

“Разговарали смо о односима између Београда и Приштине, по том питању имамо другачије ставове и позиције”, изјавио је Вучић на заједничкој прес конференцији и додао: “Обавестио сам га да смо ми увек спремни да разговарамо, да имамо отворени дијалог о кључним питањима, али да је потребно да дођемо до компромисног решења, које не мозе да буде такво да Срби изгубе све и не добију ништа, а да други добију све”, подвукао је Вучић.

Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију

Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и миру на Западном Балкану.

Пријем КиМ у Интерпол отвара најмање два озбиљна проблема

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас председника Аустрије Александера ван дер Белена да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, пре свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

„Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћићемо у ћорсокак без излаза”, подвукао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу после разговора са шефом аустријске државе.

Вучић дочекао Ван дер Белена

Председник Србије Александар Вучић дочекао је уз највише државне почасти председника Аустрије Александера ван дер Белена, који је допутовао данас у дводневну званичну посету Србији.

Председници Србије и Аустрије одржаће састанак у четири ока, а како је најављено у Бечу, у центру политичких разговора у Београду биће билатерални политички и економски односи, европска перспектива Србије, али и дијалог Београда и Приштине.

Извор: Танјуг

Check Also

Oдложено устоличење патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом патријарха српског Порфирија, одлучио је да редовно …