Главна / Вести / Србија / БРНАБИЋ: ДО 2020. ГОДИНЕ 76 ПРОЈЕКАТА ЗА СРБЕ СА КОСОВА

БРНАБИЋ: ДО 2020. ГОДИНЕ 76 ПРОЈЕКАТА ЗА СРБЕ СА КОСОВА

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас са ће до 2020. године бити реализовано 76 пројеката који се односе на Србе са Косова, у вредности од 6,1 милијарде динара.

Она је казала да ће ове године за те пројекте бити издвојено 444 милиона динара, наредне године нешто више од пет милијарди динара, а у 2020. 583 милиона динара.

Могуће је, каже Брнабић, да ће током 2019. године бити усвојени и додатни пројекти за 2020. и 2021. годину.

“Мислим да је ово важан дан. Мислим да је ово исписивање једне нове странице наше подршке Србима на Косову и Метохији. Имамо два циља, један је да унапредимо системску и институционалну подршку и да грађанима на КИМ поручимо да смо ту за њих, а други циљ је да економски оснажимо позицију Срба са КиМ”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је Србија српском народу на КиМ могла финансијски да помогне захваљујући врло тешким реформама, фискалној консолидацији и економској стабилности, као и привредном расту који је бољи од предвиђеног.

Србији није дозвољено да учествује у истрази убиства Ивановића

Брнабић је говорећи о ситуацији на КИМ указала да је ове године забележено око 70 напада на Србе, да се догодило убиство Оливера Ивановића, наводећи да Србији није дозвољено да учествује у истрази тог убиства.

Како је навела, на Косову и Метохији, уочи и приликом посете председника Александра Вучића било је разних инцидената, о чему сваком приликом, каже, обавештава представнике међународне заједнице и покушава да им дочара како је изгледало када је на дан посете опкољено село Бање у које председник није успео да оде.

“То говори на шта су спремни они који се налазе у привременим институцијама Косова, док са српске стране су сви спремни за разговор”, казала је Брнабић и додала да је један од последњих инцидената била и посета Хашима Тачија језеру Газиводе.

Као најновији инцидент, премијерка је навела покушај формирања војске такозваног Косова и истакла да је то у потпуности противно свим досадашњим договорима, као и њиховом уставу, који су, каже, сами донели, али га не поштују.

Имамо притиске и да нам преузму електро системе, казала је Брнабић и истакла да је и то још један начин да се изиграју сви договори.

“Ми комуницирамо свакодневно како бисмо пронашли мирно и одрживо решење. Због свега овога што сам навела, ми данас можемо економски да ојачамо Србе на КиМ и тако их мотивишемо да тамо остану”, навела је премијерка.

Нагласила је да ће се наставити са помоћи Србима на КиМ и истакла да данашњом седницом нису послате поруке сукоба, већ поруке мира, стабилности и поруке које су добре за перспективу за бољи живот на КиМ.

Председница владе каже да је договорено да се настави са заједничким радом са представницима Срба на КиМ на редовној основи.

Check Also

Поповић: Историја је само једна – Срби и Руси су ослободиоци целе Европе у Другом светском рату

Више од седам деценија како свет обележава Дан победе над фашизмом и то је можда …