Главна / Вести / Србија / ЂУРИЋ: ВИДЕЋЕТЕ КАКО СЕ МЕЊА ЛИЦЕ СРПСКИХ СРЕДИНА НА КИМ

ЂУРИЋ: ВИДЕЋЕТЕ КАКО СЕ МЕЊА ЛИЦЕ СРПСКИХ СРЕДИНА НА КИМ

Директор владине Канцеларије Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да ће сва улагања и реализација пројеката на КиМ, из месеца у месец, мењати лице српских средина и истакао да је реч о највећем инвестицијама у општине на КиМ од завршетка рата.

Ђурић је новинарима након заједничке седнице Владе и представника Срба са КиМ рекао да ће обавештавати јавност о томе како иде реализација пројеката, те поручио да ће се већ за месец, два видети резултати.

„Видећете из месеца у месец како се, захваљујући ономе што је данас на седници на иницијативу председника Александра Вучића и уз подршку премијерке Ане Брнабић влада усвојила, мења лице српских средина на КиМ“, рекао је Ђурић.

Он је рекао да је ово несумњиво највеће улагање у српске средине на КиМ од завршетка рата, посебно ако се узме у обзир да се то не односи само на једну годину, већ је реч о вишегодишњем плану.

„Наставићемо са овим, не против било кога, већ са циљем да останемо и опстанемо“, истакао је Ђурић.

Он је навео да га фасцинира, али и помало нервира што постоје политичари који, каже, потцењују интелигенцију и памћење грађане.

„Претпостављају да се ми не сећамо да они који се данас највише бусају у груди и нападају председника и владу по питању КиМ, када су имали прилике да нешто одлучују о Косову и Метохији, нису ништа урадили за наш народ, да нису иза себе оставили ни уређене улице, обновљене школе и вртиће, изграђене станове“, рекао је Ђурић.

Са друге стране, како је рекао, за последње три и по године изграђено је и предато на употребу близу 1.000 стамбених јединица.

„Успели смо да дођемо у сваку српску средину, иако то није било лако, а лично сам се 18 пута за нешто више од годину дана суочио са спречавање одласка на КиМ. Али наши људи су били тамо и Србија је била у свакој српској кући на КиМ, јер желимо да будемо заједно, то је наша политика, председника, владе и свих који сложно представљамо Србе на КиМ“, закључио је Ђурић.

Очекујемо изазове јер кључна питања нису решена

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су изазови који се у вези са КиМ очекују у новембру резултат чињенице да су кључна питања нерешена.

„Ми се не слажемо са Албанцима у Приштини чак ни око тога која су питања отворена. Они сматрају да нема шта да се разговара о статусу, ни о територији, ни о било чему другом, а неке од политичкох странака у Приштини сматрају да треба да се разговара само како Србија да призна самопроглашену независност КиМ“, рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Он је поновио да Србија жели да дође до компромисног решења, али да није видео такву спремност са друге стране.

Ђурић је навео да нема никаквих тајни када је реч о плану Србије за КиМ, наводећи да је он већ дуже време исти и да се то предочава представницима међународне заједнице на исти начин одакле год да долазе.

„Данас је отворено речено да се нажалост не налазимо близу решења, да се налазимо близу неког решења које бисмо могли да понудимо грађанима Србије, са радошћу бисмо то урадили, али нажалост данас смо нешто даље од решења него што бисмо желели”, рекао је Ђурић после седнице Владе Србије у Палати Србија.

Ђурић је изразио наду да ће Србија у будућности бити ближе решење, јер је то у нашем интересу, јер се проблеми гомилају.

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …