Главна / Друштво / У Грачаници отворен први међуопштински сајам меда

У Грачаници отворен први међуопштински сајам меда

Први међуопштински сајам меда,  који је  окупио је произвођаче са целе територије Косова, отворио је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, који је поручио да ће држава Србија  наставити  да помаже Србима на Космету у свим сверама живота и опстанка на овом простору.

“Влада Србије је одобрила један леп пакет мера који треба да вас учини све поносним, на европском и светском нивоу што ће се овде створити у наредном периоду, не само кад је у питању велики број радних места који ће индустријским и другим потенцијалима, које је Влада предвидела отворити и створити, него, и новом енергијом за којом жуди овај крај годинама. Кроз рад, кроз стваралаштво у сваком смислу, кроз производњу, а посебно производњу хране,  можемо да створимо много јачи темељ и направимо у српским срединама на Космету,  нешто чиме ћемо бити поносни у ширим оквирима од ових наших локалних и нешто што ће помоћи опстанак српског народа на овим просторима”, казао је Козарев.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић казао је окупљеним произвођачима и посетиоцима сајма да му је част што је општина Грачаница домаћин првог међуопштинског „пчеларског сабора“.

„Верујем да ћемо и убудуће организовати овакве и сличне манифестације . Свим драгим гостима желим добродошлицу. Имали смо низ састанака не само у вези организације ове манифестације већ и у вези проналажења најбољих могућих начина како да помогнемо пчеларима. Комуникацију и разговор настављамо како би општина Грачаница на најбољи могући начин помогла пчеларима“, казао је Поповић.

На штандовима су поред меда изложени и разни производи на бази  меда, попут ракије медоваче, козметичких крема на бази медазакао и опреме за гајење пчела.

Председник удружења пчелара “Нуклеус” из Грачанице Младен Ђокић каже да се нада да ће у нареднимн годинама ова манифестација заживети.

“Удружење пчелара “Нуклеус” ће ускоро обележити свој први рођендан. Тренутно  имамо двадесетак чланова, а очекујемо да нам се ускоро  придружи још око пет.Планирамо и да у наредном периоду организујемо регионални сајам, где би учешће узели произвођачи из свих суседних држава”, каже Младен, који истиче да у томе очекује подршку од локалних власти али и министарства пољопривреде.

Сајам, који је организовало удружење пчелара “Нуклеус” из Грачанице,  одржава се на платоу у центру Грачанице, а осим пчелара са територије општине Грачанице, пчелиње произовде изложили су и пчелари из Штрпца, Новог Брда, Зубиног Потока, Лепосавића и других места широм Косова.

 

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …